Friday, May 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

DRAYMOND GREEN : TEMPIRANA BOMBA

U krugovima NBA fanova pa i određenih analitičara postoji jedna ustaljena paradigma. To je da je današnja NBA košarka odlutala od pravog sporta te se bazira na jurenju vlastitih statistika i da su individualna priznanja postala puno važnija od timskog uspjeha. Ni jedna ni druga strana vjerojatno nisu u potpunosti u pravu te je kao inače istina negdje u sredini.

Kada promatramo igrače preko cijele lige, postoji jedan igrač koji pada na pamet kao relikt prošlog vremena, igrač koji igra isključivo za ekipu, bez obzira na individualne statistike, glasan je, divlji i uvijek na rubu isključenja, igrač kojega svi vjerojatne mrze osim navijača Warriorsa a to je Draymond Green.

Green od svog dolaska u ligu izaziva polarizirajuća mišljenja, jučer u utakmici protiv Hornetsa smo vidjeli jedan od razloga zašto. 9 sekundi je do kraja utakmice, Golden State vodi 2 razlike i u centralnom krugu skaču Hayward i Green. Nakon skoka nastala je borba za loptu i na kraju svega opet su je u rukama imali Hayward i Green ali suci su dodijelili timeout ekipi Hornetsa i Green je poludio, dobio drugu tehničku. Izbačen je iz igre i ostavio je svoju ekipu na cjedilu te su Warriorsi posljedično tu utakmicu i izgubili.

Vrijednost Greena za ovu ekipu je velika, vidjeli smo to na početne dvije utakmice, kada su Warriorsi izgledali kao jedna od najgorih ekipa lige. Puštalo je na sve strane te su se druge ekipe poigravale s njima. Green se vratio i Golden State je trenutno 5. ekipa po defenzivnom rejtingu.

Njegov utjecaj je uvijek bio neprikosnoven ali postavlja se pitanje donosi li Green više štete nego koristi. Ovo nije prva situacija gdje Green zbog svog uzavrelog temperamenta upropaštava svoju ekipu. Sjetimo se NBA finala 2016 godine. Golden State vodi 3-1, serija se seli u Oakland i nakon alternacije s LeBronom Jamesom Green biva suspendiran za 5. utakmicu. Mnogi dan danas smatraju da se to nije dogodilo da bi Warriorsi završili posao u 5 utakmica.

Njegov pad forme je očigledan zadnjih par godina s tim da to ima još veću težinu s obzirom na njegov 100 milijuna dolara vrijedan ugovor. Najbolja sezona koju je odigrao u dresu Warriorsa je bila ta 2015-2016. kada je bio defenzivni igrač godine, a skoro sve nakon toga je bio strmoglavi pad.

Sezonu nakon je također održao dobar level produkcije. Od 2018 godine njegove brojke su sve manje i manje do te razine da je postao toliko nebitan na ofenzivnom dijelu parketa po pitanju zabijanja da ga ekipe ostavljaju samog a on se više niti ne usuđuje šutirati. 2018-2019 je bio na 7.4 poena, 2019-20 je 8 poena, a ove sezone ima najgore brojke još od svoje rookie godine sa samo 5.2 poena po utakmici.

Slušamo stalno kako je Green emocionalni vođa Warriorsa, i iako je to pohvalna stvar za reći, koliki uzor možeš biti kada ni sam sebe ne možeš kontrolirati. James Wiseman je najveći projekt Warriorsa trenutno. Green je predodređen za njegovog mentora, može ga naučiti više-manje sve na obrambenom dijelu parketa, ali što se tiče ponašanja na terenu bolje bi bilo da te lekcije Warriorsi prepuste nekom drugom.

Koliko god bilo lijepo vidjeti da neko ide do kraja, punom snagom svake večeri, igra sa srcem i nikad ne odustaje postoji tanka granica gdje to pomaže momčadi i stvara dodatni energetski impuls. Green trenutno previše puta prelazi u drugu krajnost gdje je destruktivni faktor momčadi.

Od Greena nikada zapravo ne znamo što očekivati, svaku večer je tempirana bomba, može kao prije par dana biti sjajan s 16 asistencija, ali može mu se dogoditi kao jučer, da u situaciji kada nema Stepha Currya na terenu on mora biti vođa te ekipe i umjesto da ih povuče do pobjede u finalnim trenucima utakmice ,on postane glavni razlog poraza koji bi ih mogao skupo koštati u lovu na mjesto u doigravanju.

Green trenutačno zarađuje blizu 23 milijuna dolara godišnje, iako vjerojatno nikad nismo vidjeli igrača koji može toliko utjecati na momčad bez da se pojavljuje u statističkim podacima na kraju utakmice. Veliko je pitanje vrijedi li on tolikog ugovora i poprilično smo sigurni da ga je trenutno nemoguće razmijeniti jer nijedna ekipa ne bi bila raspoložena preuzeti njegov ugovor.

Ova godina vjerojatno neće donijeti Warriorsima nikakve zapažene rezultate, ali iduće sezone se vraća Klay Thompson i ako se on vrati barem blizu 100 posto, Golden State je automatski lansiran u krug contendera. Warriorsima će trebati pravi Draymond Green, savršeni general obrane, odličan asistent u napadu s nevjerojatno visokim košarkaškim kvocijentom inteligencije.

Ali ako ne bude u mogućnosti kontrolirati svoje emocije, pogotovo u situacijama visokog pritiska,to bi moglo skupo koštati Warrriorse. Joe Lacob i ekipa bi mogli požaliti što ga nisu razmijenili prije par godina kada mu je vrijednost bila na vrhuncu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE