Wednesday, July 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale: Analiza druge utakmice

Obje ekipe u nekoj svojoj zoni na startu utakmice. Cavsi svjesni situacije u kojoj se nalaze izgledaju dosta nervozno ali se barem trude razigrati Kyrieja Irvinga u roli primarnog kreatora kroz pick and roll. Warriorsi ga brane zonski, s centrom, povučenim 2-3 koraka prema reketu što znači da Irvingu ostavljaju šut s distance koje Irving ne realizira. Srećom po Cavalierse u prvih nekoliko minuta valjda pola lopti koje su se odbile od obruča ili-ili od igrača u borbi za skok vratile su se upravo njima tako da su imali po nekoliko popravnih ispita kojim su nešto i uspjeli zabiti.

Warriorsi na drugoj strani pokušavaju odmah nametnuti svoj tricaški tempo što ne izgleda sjajno jer su promašili prva 4 pokušaja, ali ono što je uvijek dobar znak je to da su šutevi bili fino pripremljeni (takav je uglavnom svaki Warriorsa, pa i onaj s 10 metara).

Nakon što Irving nije odradio posao kako su se Cavsi nadali loptu je uzeo LeBron James, a sada je intencija da on vrti centralni pick and pop a screener je J.R. Smith. Cilj je natjerati Klaya Thompsona koji je rano skupio jedan prekršaj da brani Jamesa na ulazu. Ali što to vrijedi Cavsima kada Andrew Bogut igra kao kapetan All-NBA obrambene prve petorke. Maestralno se postavlja i čita igru i pritom skuplja nekoliko blokada na ulazima Cavsa ili kao pomagač na udvajanju, kada su James ili Kevin Love u postu. Warriorsi tako mirno s Bogutom kao sidrunom i liberom mogu nastaviti svoju obranu s preuzimanjem skoro svega (izbjegava se da Steph Curry čuva Jamesa, makar i to vidimo, uglavnom kao posljedicu forsiranja Clevelanda da napada preko Stepha i uključi ga maksimalno u obrambene zadaće). Ovdje na vidjelo izlazi par stvari. Prvo, Jamesu se može ići ispod bloka jer nitko ne strahuje od njegovog šuta, drugo Tristan Thompson je beskoristan u napadu ako ne hvata skokove. Ništa što već nije općepoznato, ali Warriorsi takve felere iskorištavaju do maksimuma što je izuzetno frustrirajuće za protivnike.

Steve Kerr se drži rotacije kao i u prethodnoj utakmici. Prvo je ušao Andre Iguodala, i to nakon 4 minute, umjesto Harrisona Barnesa koji nije aktivan kao u prošloj utakmici, a tako je ostalo i do kraja utakmice. Onda su na parketu i Festus Ezeli i Shaun Livingston umjesto Boguta i Thompsona. Tyronn Lue odlučuje se za nešto drugačiju rotaciju nego što je do sada u playoffu bio slučaj. Iz igre će prvi James a u šestog igrača je promoviran Richard Jefferson. To je pozivnica Kerru da i on izmiješa malo svoje rotacije, iz igre izlazi Draymond Green jer nema ga previše potrebe raubati na terenu dok nema Jamesa, a vraća se Barnes. Postava s Ezelijem na 5 i Barnesom na 4 odlazi na +4 ali prednost se otapa kada je Curry skupio dvije osobne i sjeo na klupu. Kerr je vratio Greena ali petorka sačinjena mahom od igrača s klupe ovaj put ne može ubaciti ništa pa Cavsi završavaju dionicu s +2.

Iz ovog perioda možda vrijedi notirati kako su Cavsi Livingstona, koji im je presudio u prvoj, odlučili braniti s fizički moćnijim igračem. Većinu vremena na njemu je proveo Richard Jefferson i vrlo solidno odradio posao.

U drugoj četvrtini sada Lue ima svježeg Jamesa koji bi možda trebao napraviti razliku, ali Kerr ovaj put ima 3 startera (umjesto 2) jer u igri je Thompson a ne Leandro Barbosa, a tu su Green i Barnes. Gosti nešto bolje otvaraju četvrtinu i tricom Imana Shumperta i Jamesovom kontrolom napada rade malu prednost koju Warriorsi brzo stižu tricama Klaya i Draymonda. Ubrzo je na parketu i Steph a Kerr odlučuje ubaciti u brzinu više i s lanca pušta Lineup of Death koji radi Cavsima 11:0. Lue pokušava gasiti vatru stalnim rotacijama, pa tako povlači Channinga Fryea koji je izgledao obezglavljeno u igri protiv 5 praktički bekova, uvodi Lovea (koji također izgleda dekaptirano), a pokušava Lue i sa svojim small ballom i Jeffersonom umjesto Tristana Thompsona ali nema većeg uspjeha.

Odmah da se zna: Lineup of Death je u drugoj utakmici ostvario Net Rating od +125, a dobili su samo 4 minute zajedno na parketu. Dovoljno za oluju. Kad je dobio što je htio, odnosno malo ugodniju situaciju s rezultatom, strateg Warriorsa prvo s parketa povlači Iguodalu (+28 sinoć – najviše od svih Warriorsa), a onda i Stepha koji skuplja novu osobnu. Uspjeli su tu Cavsi prepoloviti prednost domaćina s 15 na 8. Napad Dubsa je malo stao, Green je promašio dvije otvorene trice, Klay je isforsirao jednu, a Cavsi su dobro iskoristili nekoliko missmatcheva.

Cleveland mora stizati -8, a u kakvoj su formi s konvencionalnim postavama i pristupom to se čini kao nemoguća misija. Zato Lue nakon dvije minute igra s Jamesom na petici, okružen bekovima što je čisto igranje s vatrom jer je to pozivnica Kerru da opet na parket pošalje smrtonosnu petorku, ali i opravdan pokušaj jer je Lue svjestan da nema oružja za parirati boljoj ekipi. Izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere. Cavaliersi naravno gube ovu bitku jer nemaju 5 two-way igrača kao Warriorsi i nisu ni blizu uigrani, posebno ne u obrani gdje im je komunikacija izrazito loša i gdje se ne snalaze u svoj sili preuzimanja za što su se odlučili

Tračak nade za goste pojavio se kada Curry mora na klupu zbog 4 osobne pogreške nakon 4 minute igre u trećoj, a Kerr radi sjajan potez (sreća ili trenerski osjećaj ili želja da ne narušava uigranu klupu?) i u igru uvodi Barbosu a ne Livingstona, što bi bio logičan odabir. Barbosa radi veliki nered Cavsima, Thompson se u svom stilu pridružuje tricom, a Green se već pomalo počinje rugati i zabija tricu iz skoro pa driblinga s vrha linije za tri, a onda i pull-up  s poludistance, okrunivši tako veliku svoju partiju. Domaćini su tako u trenu na 20 i više poena razlike. Lue ni ne pokušava stizati rezultat, u igri su Timofey Mozgov i James Jones. Koji su živi i zdravi ako ste se pitali gdje su. Dobro su podnijeli ovaj stadij hibernacije.

Dakle, sada je 2:0 za Warriorse i poprilično je izgledno da će titula opet u Oakland ako se ne dogodi serija nepredviđenih događaja. Što bi Cavsi trebali napraviti da spase obraz (barem to) pitanje je kojim glavu razbija cijela košarkaška zajednica, a odgovor zahtijeva poseban tekst koji bi na ovom portalu trebao izaći prije treće utakmice.

Latest Posts

NE PROPUSTITE