Sunday, February 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Razbijanje mitova vol.1: Steph playoff “choker”

Postoje mnogi pogrešni narativi o NBA igračima ili čak momčadima koje nemaju nikakvu podlogu u stvarnosti. Velikane uvijek promatramo strože jer su nas razmazili i navikli na nevjerojatne predstave svake noći kada stanu na košarkaški teren. U ovom serijalu proučit ćemo 7 pogrešnih narativa o NBA igračima koji su najučestaliji unutar lige. Prvi igrač koji iskače kada spominjemo pogrešnu „mitomaniju” koja se stvorila je Steph Curry i uvriježeno mišljenje da je „choker” u playoffu i posebice NBA finalima. Stoga idemo provjeriti je li to baš tako ili je to mišljenje stvoreno na osnovu djelomičnih informacija bez puno konteksta.

Neki ljudi se trude uvjeriti sve ostale da ovaj čovjek nikad nije imao veliku playoff utakmicu ili čak veliku playoff seriju. S obzirom da je prokockao 3-1 prednost i činjenica da se K.D. pridružio Warriorsima te da nikada nije osvojio Finals MVP su glavni argumenti koji se koriste u narativu da nije clutch igrač.

steph-curry

Da vidimo Curryev „životopis u postsezoni.

Godina koja je vinula Currya u superzvijezde je 2015. kada je osvojio MVP nagradu i kada su osvojili naslov. Uvriježeno je mišljenje da legende u playoffu dovedu svoju igru uvijek na razinu više i dominiraju na najvećoj pozornici. Ako je to istina pogledajmo Curryeve prosjeke u njegovoj prvoj MVP sezoni s njegovim brojkama u playoffu te godine. U regularnoj sezoni bilježio je 23.8 poena 7.7 asistencija na 48.7 posto šuta iz polja i 44.3 posto šuta za 3. U playoffu te iste godine bio je na prosjeku od 28.3 poena, 6.7 asistencija na 45.6 posto šuta iz polja i 42.3 posto šuta za 3 poena. Dellavedovu i dan danas nazivaju Curry „stopperom”. Steph je imao jednu lošu utakmicu u tom finalu. U drugoj utakmici šutirao je loše, 19 poena, 5-23 iz polja i 2-13 iza linije za 3 poena i izgubili su tu utakmicu s 19 poena razlike. No, ako izuzmemo tu jednu utakmicu ovo su njegovi prosjeci u ostalih 5 utakmica te serije, 27.4 poena, 6.6 asistencija, 49.5 posto šuta iz polja i 46 posto iza linije za 3 poena. Utakmica koja je zapravo prelomila ovu seriju je 5. utakmica. Cleveland i GSW su bili izjednačeni na 2-2 i da je Golden State izgubio tu utakmicu morao bi putovati za Cleveland na potencijalno odlučujuću utakmicu serije.

 Evo što je Steph učinio: 37 poena, 13/23 šut iz polja, 7/13 za 3, 4 asistencije s 17 poena u četvrtoj četvrtini. Da, u 2016. Steph je izgubio u finalu nakon što su Dubsi vodili 3-1, i ne možemo reći previše stvari u njegovu obranu iako je svima koji iole ozbiljno prate košarku bilo vidljivo da to nije isti Curry iz regularne sezone. Čak niti isti Curry s početka playoffa, nakon ozljede u seriji protiv Rocketsa bilo je očigledno da je fizički kompromitiran. Ali pogledajmo seriju prije toga kada su Dubsi gubili 3-1 od Oklahome.

Svi govore o Klayovoj šestoj utakmici i istina, Klay je bio fenomenalan, ali pogledajmo Stephove prosjeke u 5. 6. i 7. utakmici kada su mu leđa bila pritisnuta uza zid i svi su očekivali od njega da izvuče Dubse iz naizgled nemoguće situacije. Unutar te tri utakmice Steph je bio na prosjeku od 32.7 poena, 7.7 asistencija, 7.3 skokova, 2.3 krađe s 47.3 šuta iz polja i 47 posto šuta za 3 poena. Nitko o tome ne govori?

Naravno godinu nakon toga kada se KD pridružio Warriorsima, Curryeve brojke su doživjele blagi pad, ali pogledajmo „inflaciju” njegove statistike u playoffu, u regularnoj sezoni bilježio je 25.3 poena, 6.6 asistencija na 46.8 posto šuta iz polja i 41.1 posto šuta za 3, da bi u playoffu unaprijedio svaku navedenu statističku kategoriju. Naime, zabijao je 28.1 poen po utakmici, 6.7 asistencija na 48.4 posto šuta iz polja i 42 posto iza linije za 3 poena.

U 2018. kada su „pomeli” Cleveland ovaj čovjek je imao jednu lošu utakmicu, treću utakmicu tog finala, što mu je uništilo sve šanse za osvajanje nagrade najboljeg igrača finala. Ako izuzmemo tu jednu utakmicu Curry je bio na prosjeku od 33 poena i u zadnjoj utakmici za naslov imao je 37 poena. Kada bliže pogledamo Curry ima obrazac poboljšavanja svoje igre i svojih brojki u trenucima kada je pritisak veći.

Stephen-Curry-slomio-ruku-u-zglobu-Saric-ostao-na-pragu-double-doublea

I drugi je najmanji razigravač koji je odveo svoju momčad do NBA naslova.

Nitko ne kaže da Curry spada u elitnu kategoriju takozvanih clutch igrača, ali nazivati ovog čovjeka „chokerom jednostavno nema nikakvog smisla. Ako unutar pet godina i pet izravnih odlazaka u NBA finale, imate jednu lošu seriju i par loših utakmica uz „more” fenomenalnih i nestvarnih partija ovog čovjeka klasificira kao „chokera, nešto onda nije u redu. Vjerojatno to puno više govori “o nama” (navijačima) a puno manje o Stephenu Curryu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE