Saturday, April 13, 2024

ZADNJE OBJAVE

Evolucija Los Angeles Clippersa

Terry Stots je uvijek govorio o volumenu dodavanja. Golden State Warriorsi bili su primjer dodavajući loptu oko 300 i više puta uokolo za 30 asistencija po utakmici, ali Stotts je smatrao da sva dodavanja i, što je još važnije, dodavači mogu biti zavaravajući.

Je li dodatan pas lošijem strijelcu dobra stvar? Ne dolaze li neki od najboljih šuteva rano u napadu? Nisu li te stare ekipe Warriorsa imale neke od najpametnijih igrača i najbolje strijelce u povijesti? Naravno, mogu dijeliti loptu po cijelom terenu, a ona će i dalje završiti u rukama jednih od najboljih snajpera svih vremena. Blazersi ne žele da Damian Lillard propusti šut na izolaciji, pa da se mogu kasnije izvesti još tri dodavanja za težak šut Rodneyja Hooda.

Razumni se umovi mogu raspravljati oko toga kako je ovakva vrsta razmišljanja poboljšala ili je možda unazadila Blazerse tijekom godina. Ipak, Stottsova poanta ostaje pronicljiva: s dodavanjima je kvaliteta, ako tražite određenu umjerenost, uvijek bolja od kvantitete. Što je zaobilazni način da dođemo do Los Angeles Clippersa, koji su jedna od najsvrsishodnijih dodavačkih momčadi u ligi-

DODAVAČKA HARMONIJA

 Clippersi zauzimaju 18. mjesto u dodavanjima po utakmici i 17. u asistencijama. Ako želimo biti još precizniji, Lueovi Clippersi ove sezone imaju 14 dodavanja više po utakmici od momčadi pod Docom Riversom u razdoblju 2019.-20. (285 naspram 271), što daje rezultat od manje od jedne asistencije više svake večeri (24,3 naspram 23,7).

Ne čini se velikom razlikom. Zapravo, Clippersi imaju nešto niži omjer dodavanja i asistencija nego što su imali prošle sezone. Pa ipak, oni su potpuno drugačija dodavačka momčad. To je bilo obilježje Lueova ranog mandata, zadržavajući se na Kawhiju Leonardu kako bi usmjerio pažnju koju privlači u reketu u izbacivanje dodavanja za Clippersovu gomilu strijelaca. Paul George operira sa sličnim načinom razmišljanja. Obojica prosječno dosežu brojke karijere u asistencijama, a zajedno asistiraju na preko 48 posto koševa Clippersa, u odnosu na 46 posto prošle sezone.

Iako ukupna dodavanja Clippersa možda neće biti znatno veća, njihova situacijska dodavanja jesu. Uvijek će imati puno posjeda s malo dodavanja s obzirom na genijalnost Leonarda, Georgea i Loua Williamsa kao individualnih kreatora, ali nagon za pomicanjem lopte u pravo vrijeme izoštren je. Ako duplirate Kawhija ili Georgea i uhvatite se u igri rotacije, Clippersi će u vrućem krumpiru dodati loptu do strijelca prije nego što trepnete.

SJAJNE ŠUTERSKE BROJKE

I nije teško pronaći strijelca. Clippersi pucaju s nevjerojatnih 42,4 posto za 3 kao momčad što je daleko najviša ocjena u ligi. Novopečeni Nicolas Batum (46 posto za 3) i George (48 posto) su vrući cijelu sezonu. Serge Ibaka šutira na 38 posto iz dubine, što je čak i smrtonosnije nego što zvuči s obzirom na njegovu sposobnost da se proteže po parketu kao petica, a to je element koji je Clippersima nedostajao prošle sezone.

U međuvremenu, Luke Kennard je na 42 posto. Leonard je na 38 posto. Patrick Beverley 42 posto. Marcus Morris 46 posto. Lou Williams 39 posto. Kad imate pojedinačne strijelce poput Leonarda i Georgea koji će se lako nositi s dupliranjima, jednostavno ne možete pratiti sve ove strijelce dok je napad spreman dijeliti loptu.

 Clippersi imaju drugi napad u ligi sa 119,5 poena na 100 posjeda, u odnosu na 114,2 prošle sezone. Stvaraju 65 poena po utakmici na asistencijama, u odnosu na 61 prošle sezone. A njihova formula je postsezonsko zlato: Pojedinačni kreatori, koji pucaju posvuda, i petica u Ibaki koja im omogućuje da očiste linije u napadu bez ugrožavanja zaštite reketa u obrani.

Kad smo već kod obrane, Clippersi su se popeli među prvih pet s ocjenom 107,7, a čak su i bolji nego što taj broj sugerira kroz leću postsezonske održivosti. Imaju više elitnih braniča reketa i gomilu igrača za preuzimanje u obrani. Odskočili su. Profil obrambenog šuta im je solidan. Daju prioritet zaštiti reketa i prisiljavaju protivnike na teške vanjske šuteve. Taj pristup popuštanja može postati problematičan u doigravanju, ovisno o kojem protivniku se radi, ali Lue se neprestano pokazivao kako je voljan i sposoban za prilagodbe.

U potencijalnom dvoboju u doigravanju s Lakersima, Clippersi nemaju braniča koji Anthonyju Davisu može stvarati dosljedne probleme, ali tko to ima? Lou Williams će biti napadan u obrani ako bude u postavama u doigravanju u kasnim fazama utakmice. Kennard, a možda i Reggie Jackson, Lueu pruža mogućnosti u tom pogledu, a Beverleyjev eventualni povratak pokriti će dosta toga. Bilo je laganih glasina da bi Cliperrsi mogli zamijeniti Williamsa ili možda Ivicu Zupca, što bi bilo u obrambene svrhe. Vidjet ćemo hoće li se nešto dogoditi na tom frontu.

U svakom slučaju, Clippersi su stvarni. Izgubili su tri od zadnje četiri, ali George i Beverley su bili odsutni i  dva od tih poraza bili su s Netsima i Celticsima. Podrazumijeva se da su Clippersi glavna prijetnja naslovu prvaka, ali s obzirom na to koliko su se svi zabavili smijući se njihovom kolapsu u doigravanju kada su prosuli 3: 1 protiv Denvera u balonu, čini se da nam treba povremeni podsjetnik na ovu momčad.

Leonard bi trebao biti među prvih pet svih MVP glasača, a George ima nevjerojatnu sezonu. Nadati ćemo se da se ovaj edem kostiju (nožni prst) koji je Georgea trenutno izbacio neće predugo zadržavati, a pod pretpostavkom da je to slučaj, ova je momčad spremna za legitimni napad na titulu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE