Friday, September 22, 2023

ZADNJE OBJAVE

Joe Johnson: Osjećam se kao kod kuće

Joe Johnson je prije par dana izjavio da nije jednostavno opisati situaciju koju je zatekao u Miamiju. Nadovezao se na prvobitnu izjavu nekoliko puta, pa se njegovi utisci mogu sumirati u jednostavniju cjelinu. Ni sam Iso Joe ne može točno opisati zašto se u velikoj mjeri osjeća “kao kod kuće”, ali samo zbog toga što je razloga za to napretek.

Od samog prijema suigrača do timskog pristupa na terenu, topline Južne Floride, Johnson je rekao da nije bilo dileme oko odluke gdje će nastaviti karijeru nakon buyouta od strane Brooklyn Netsa.

Jednostavno, osjećaj je ispravan,“izjavio je dok se pripremao za prvu domaću utakmicu za Heat, u utorak navečer protiv Bullsa u American Airlines Areni.
Donio sam odluku istog trenutka kada sam stigao, jednostavno se osjećam kao kod kuće. Uklapam se na pravi način s momcima i to je najbitnija stvar. Zbog toga smatram da će i sve ostalo doći na svoje mjesto. Nisam znao mnogo stvari o organizaciji i njihovom načinu rada. Sve pojedinosti koje sam čuo su bile prvoklasne. Samo u prethodnih nekoliko dana, vidio sam mnoge stvari koje nisam vidio tijekom cijele karijere, impresioniran sam!”

Njegova djeca se osjećaju veoma slično, ali iz nekih drugih razloga.

Obožavaju ovo,” rekao je. “Raduju se cjelokupnoj situaciji. Istog trenutka su željeli na kupanje i mnogo drugih stvari tog tipa. Bili smo u New Yorku, takav način života je bio teško dostupan za razliku od Miamija.”

Objasnio je i odluku da potpiše s Heatom.

Johnson je istaknuo da je spreman pobjeđivati i da u Miamiju priželjkuje više od short-term ugovora. Kao što je izjavio nakon debija u nedjelju protiv Knicksa u Madison Square Gardenu, predsjednik Pat Riley je pokušao izvojevati dogovor na duge staze:

Najvažnija stvar koju mi je Pat rekao jeste da ovo nije kratkoročan ugovor, željeli bi da završim svoju karijeru ovdje. To je ono čemu stremimo. Želim ući i pomoći ekipi koliko god je to moguće. Nadam se da ću završiti karijeru ovdje. Znam da ništa nije zapisano u vremenu, ali imamo još posla. Ispred samog mene je dosta posla i tome se radujem, predstavlja izazov za mene!”

Trener Erik Spoelstra ima velika očekivanja od Johnsona, te smatra da može pružiti ključni doprinos ekipi. I sam trener je jedan od onih koji su pomogli pri adaptaciji igrača:

Još uvijek ne planiramo postavljati previše setova. Coach Spo je bio veoma razuman oko samog snalaženja na terenu, trčanja. Napad je poprilično pojednostavljen i zasniva se većinom na protoku lopte, postavljanju pickova, off-ball kretanju i floor spacingu.”

Na terenu, veza s Dwyane Wadeom se razvija već deceniju, vraćajući se sve do Svjetskog prvenstva 2006. godine u Japanu.

U suštini, igramo na istoj poziciji. Bilo to na treningu, jedan protiv drugog, zajedničkim vježbama ili van terena uopće, činimo male stvari zajedno i komunikacija je ostala na dobrom nivou kroz godine. Igrali smo i All-Star utakmice skupa.

Kada je riječ o adaptaciji na život na Južnoj Floridi, objasnio je:

Bili smo ovdje prethodnih šest ili sedam godina na ljetovanju, oko dvije ili tri godine na treninzima i pripremama. Na neki način sam stvorio vlastiti dom dolazeći tako često. Imao sam i neke nekretnine u kojima sam boravio ali sam ih prodao prije nekoliko godina.”

Johnson je sigurno pojačanje u rotaciji Heata u borbi za bolju playoff poziciju i dalji nastup u sezoni. Sam igrač odaje utisak zadovoljne osobe, što u velikoj mjeri utiče na produktivnost. Vrijeme koje dolazi će pokazati da li ovakav rasplet događaja pogoduje objema stranama.

Latest Posts

NE PROPUSTITE