Tuesday, February 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Skriveni najbolji tricaš ove sezone

Postoji mnogo velikih šutera za tri poena današnjoj NBA ligi. Nedvojbeno više nego ikad prije s obzirom na naglasak koji je stavljen na spacing i volumen trica koje se uzimaju po utakmici. Igrač kojeg se skoro jednoglasno smatra kao najvećeg strijelca svih vremena, Steph Curry, ima tendenciju da vodi ligu u većini kategorija koje se tiču trice svake sezone. Steph je oborio više NBA rekorda u posljednjih nekoliko godina. Međutim, problemi s ozljedama su ostavili van terena zvijezdu Golden State Warriorsa za sve osim pet utakmica u 2019.-20., a njegova poduža odsutnost ostavila je otvorena vrata drugom igraču da bude top strijelac u šutiranju iza linije za tri poena – barem za jednu sezonu.

Kada se raspravlja o najboljem dalekometnom strijelcu ove sezone, nekoliko imena pada na pamet. All Star Houston Rocketsa James Harden vodio je ligu u pogođenim tricama (271), kao i prosjeku trica po utakmici (4,4). On je također prvi u pokušajima za tri poena po utakmici (12,6) i ukupnim pokušajima za 3 poena (769). Harden, koji očigledno više voli kvantitetu naspram kvalitete, šutirao je 35 posto za 3 poena ove sezone.

Zvijezda Portlanda Damian Lillard te Buddy Hield iz Sacramenta također su imali vrhunske brojke koje su gotovo identične. Lillard je zabijao 3.9 trica po utakmica, Hield 3,8 i oba su šutirala 39 posto iza luka.

Isto vrijedi i za Davisa Bertansa iz Wizardsa, koji je pogodio 200 trica na 42 posto šuta. Kada je riječ o eye testu, Hawksov Trae Young također se ističe jer je vjerojatno najbliži Curry „klon” s long-range tricama. Zatim tu je veteran Bucksa George Hill, koji je prvi u ligi u postotku s 48 posto, ali zabio je samo 73 trice cijelu sezonu (1,4 po utakmici).

duncan-robinson

Međutim, kada je riječ o najboljem dalekometnom strijelcu ove sezone, potrebno je uzeti u obzir preciznost i količinu. S tim čimbenicima kao ključnim kriterijima, jedan igrač pojavljuje se kao logičan izbor: Heatov Duncan Robinson. On je daleko još od zvijezdanog statusa, ali se brzo profilirao kao elitni strijelac. Nakon što se pojavio u samo 15 utakmica s jednim startom u početnoj petorci kao rookie, u drugoj godini dobio je startnu ulogu i odmah se etablirao kao smrtonosni floorspacer. U 65 utakmica koje je igrao ove sezone, Robinson je zabio 243 trice, što je treći najbolji rezultat u NBA ligi iza Hardena (271) i Hielda (244).

Duncan Robinson

Statistika

MIA • SG • 55

PPG – 13.3

3P(PG) – 3.738

FG3% – 44.8

No, dok su Harden i Hield pokušali najviše trica ove sezone, Robinson je tek šesti na popisu pokušaja. Njegova 44,8 posto stopa konverzije na dalekometnim pokušajima ga pozicionira na 4. mjesto u ligi, ali on je zabio znatno više od tri igrača koji su ispred njega u postotku (George Hill, Seth Curry, i JJ Redick). Nadalje, Robinson je također jedini igrač u ligi u prvih pet u kategorijama postignute trice i postotak šuta za tri. Drugim riječima, Robinson ispaljuje puno trica po utakmici i zabija ih na odličnom postotku.

U ovom trenutku u svojoj karijeri, Robinsonova igra na ofenzivnom dijelu parketa je u potpunosti zasnovana na njegovu sposobnost šutiranja iz daleka. Od 13.3 poena koje ima u prosjeku u sezoni, 11.1 od njih dolaze iza linije za 3 poena. Iako je zabio 243 trice, realizirao je tek 70 šuteva za 2 poena, što znači da je zabio tri puta više trica nego dvica u sezoni. Iako je možda jednodimenzionalan, jako je dobar u onome što radi. Kada je riječ o dalekometnom šutiranju, Robinson nema slabost, jer je jednako razoran iz svakog područja.

Njegov grafikon iz dubine ove sezone, po NBA.com, je zelen kao nogometno igralište.

 Robinson je  iznad prosjeka lige iz svih glavnih područja: kutovi, krila i vrh reketa. I baš kao što je jednako vješt u šutiranju s bilo kojeg dijela terena, on je također u mogućnosti konstantno zabijati trice na različite načine. Dok su neki strijelci strogo ili „spot up” ili „catch and shoot” šuteri, Robinson može učiniti sve.

Osim dobivanja prilika daleko od lopte, Robinson također dobiva puno svojih šuteva iz direktnih akcija. On je velika prijetnja kada se provlači kroz screenove, također i kao screener u pick-and-roll situacijama. On je ozbiljno oružje u dribling „handoff” akcijama. U stvari, dovođenje Robinsona u ove situacije na ovaj način je ključna akcija za Heat.

Iako je Robinson tek peti na listi strijelaca Heata, njegov ofenzivni utjecaj je puno veći od toga, jer stvara bezbrojne prilike za svoje suigrače samom činjenicom da ga obrane moraju striktno markirati na liniji za 3 poena. AllStar igrači Jimmy Butler i Bam Adebayo, posebno, imaju koristi od Robinsonove prisutnosti  jer obrana ne želi duplirati Robinsona, što im pruža više prostora za rad.

Kao i većina igrača, Robinson puca malo bolje iz daljine kod kuće ove sezone nego što to čini u gostima. Šutirao je 50 posto za tri u Miamiju, u odnosu na 40 posto bilo gdje drugdje. Oba od tih brojeva su znatno iznad prosjeka lige.

Robinson je stalna prijetnja za Miamieve protivnike u postsezoni i netko na koga će protivnici stalno morati obraćati pažnju. Kao strijelac sposoban šutirati s bilo kojeg mjesta na terenu, na mnoštvo načina, Robinson je idealan role player u današnjoj NBA ligi. Kao takav, on će imati važnu ulogu u uspjehu Heata kao momčadi u budućnosti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE