Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Luxury tax: Oklahoma predvodi četiri franšize koje plaćaju porez

Iako su godinama bili poznati kao štedljiva organizacija, Oklahoma City Thunder predvodi listu franšiza koja u sezoni 2019./2020. mora platiti takozvani luxury tax – porez na “luksuz” zbog probijanja granice salary capa.

Zanimljiva je činjenica da su sve momčadi koje su označene kao “velika tržišta” iz najvećih gradova u SAD-u uspjeli izbjeći taj namet što je zapravo rijetkost u povijesti lige. Primjerice, godinama su u tome prednjačili New York Knicksi pa Brooklyn Netsi i mnogi drugi.

Luxury tax – Četiri momčadi plaćaju pet milijuna dolara poreza

Četiri momčadi, Oklahoma, Portland TrailBlazersi, Miami Heat i Minnesota Timberwolvesi plaćaju oko 5 milijuna dolara poreza što otprilike iznosi 1.25 milijuna prosječno po ekipi.

Zanimljiv je i pogled na platnu listu primjerice Oklahome koja se očito planira riješiti tolikog novčanog tereta. Lani su na popisu najvećih dohodaša bili Chris Paul (38 milijuna), Steven Adams (25 milijuna), Danilo Galinari (22 milijuna), Dennis Schroder (15 milijuna), Andre Roberson (10 milijuna).

Igračima kao što je Danilo Galinari je ugovor istekao pa je pitanje gdje će nastaviti karijeru, isto kao i Robersonu. Chris Paul je ionako okarakteriziran kao “top trade target”, odnosno jedan od najtraženijih igrača na tržištu u nadolazećem prijelaznom roku.

Dennis Schroder je već dobio ponude Lakersa i Clippersa, ali za sada ih je odbio. Vjerojatno svjestan da će odlaskom Paula postati jedan od glavnih u Thunderu.

Oklahoma bi se tako već u nadolazećoj sezoni mogla okrenuti, odnosno vratiti svojim štedljivim navikama. Taktika “maksimalnih ugovora” ipak nije donijela željene rezultate.

Latest Posts

NE PROPUSTITE