Thursday, February 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza: Philadelphia 76ers – Što popraviti u drugom dijelu sezone ?

Philadelphia 76ersi izuzetno su snažno započeli sezonu 2020.-21. Polovica sezone brzo se približava, a Sixersi su u većini trenutne kampanje držali prvo mjesto u Istočnoj konferenciji. Joel Embiid igra kao glavni kandidat za MVP-a, Tobias Harris producira kao All-Star (iako zapravo nije odabran za njega), a Ben Simmons je legitimni kandidat za obrambenog igrača godine. Momčad je očito dobro reagirala na novog trenera Doca Riversa, koji je Philadelphiji donio iskustvo i odgovornost, a kao rezultat toga, Sixersi izgledaju kao legitimni kandidat za naslov.

No, unatoč odličnom startu, Sixersi su daleko od savršenstva. Samo pitajte Riversa. “Toliko je stvari koje još trebamo poboljšati”, rekao je Rivers nakon pobjede Philadelphije 111-97 nad Dallas Mavericksima u četvrtak navečer. “Pred nama je dug put.”

Kao i sve druge momčadi iz cijelog krajolika lige, i Sixersi imaju područja na kojima bi se mogli poboljšati i neka pitanja koja će morati riješiti kako bi se doveli u najbolji mogući položaj kada dođe doigravanje. S tim rečenim, evo pogleda na tri problema koja su dosad mučila Sixerse ove sezone u kojima će se nesumnjivo nastojati poboljšati.

1. Izgubljene lopte

Za Sixerse izgubljene lopte nisu ništa novo. Zapravo su dugotrajan problem koji datira unatrag nekoliko sezona. Prije tri godine, tijekom sezone 2017.-18., Sixersi su bili debelo zadnji u ligi u izgubljenima po utakmici (15,9). Iako su se sljedeće sezone malo popravili, ipak su bili pri dnu ljestvice, jer su ukupno završili na 25. mjestu (14,5). Prošle sezone zapravo su se drastično popravili u tom segmetu. Lansirali su se na dobro deveto mjesto (13,5), dok je tadašnji trener Brett Brown naglašavao kontrolu lopte. Međutim, ove su sezone u velikoj mjeri nazadovali. Otprilike na sredini sezone, Sixersi su 28-i u izgubljenima po utakmici (15,0). Također su posljednji u ligi u omjeru asistencija i turnovera.

Dio problema Philadelphije je taj što su njihova dva vrhunska igrača sklona greškama u tom segmentu. Embiid predvodi Sixerse s 3,4 izgubljene lopte po utakmici, a Simmons je odmah iza njega s 3,3. Obojica igrača nalaze se u prvih 20 igrača lige u turnoverima po utakmici. Očito je da obojica puno imaju loptu u rukama, pa će se neke pogreške sigurno dogoditi. Unatoč tome, obojica bi mogla biti bolja u tom području, a gledajući prema naprijed, Sixersi će u cjelini morati bolje odraditi posao kontrolirajući loptu na ofenzivnoj strani parketa. Jedan stari srednjoškolski trener znao je reći da bi radije bacio loptu okrenut leđima košu s pola terena, umjesto da je neoprezno izgubi, jer takav udarac barem ima šansu da uđe.

Možda je ovo lekcija koju bi Sixersi trebali uzeti k srcu.
 
 
2. Produkcija igrača s klupe
 
Realizacija druge petorke još je jedno pitanje za Philadelphiu. Sixersi koji su započeli utakmicu Embiidom, Simmonsom, Harrisom, Curryjem i Greenom bili su sjajni. Zapravo, Sixersi imaju 15-2 omjer kada imaju sve zdrave startere. U cijeloj ligi starteri Sixersa su peti po učinku u ukupnom brojem poena po utakmici (82,3). Samo Netsi, Bucksi, Pelicansi i Hawksi imaju produktivnije startne petorke. Prvih pet igrača Philadelphije je također na šestom mjestu u plus / minusu (+3,4). Međutim, produkcija ekipe pada s litice kada momčad s klupe izađe na parket.
 
Samo dvije momčadi u ligi (Hawksi, Pelicansi) stvaraju manje poena sa svoje klupe od Sixersa (31,6). Shake Milton usamljeni je igrač s klupe za Philadelphiju koji u sezoni bilježi dvoznamenkasti broj poena po utakmici, a kad je početkom ovog mjeseca zbog problema s ozljedom bio prisiljen propustiti nekoliko utakmica, ta druga jedinica Sixersa izgledala je previše izgubljeno. Milton je solidan strijelac s klupe, ali ne može sam. Novak Tyrese Maxey izgleda kao da će u konačnici biti dobar impuls s klupe, ali još nije sasvim tamo. Igra s klupe postaje manje važna u doigravanju kada starteri igraju više, ali bez obzira na to, čini se da bi Sixersi mogli trebati malo više vatrene moći izvan svoje prve petorke. Daryl Morey vjerojatno će pokušati riješiti ovaj problem prije isteka trade deadlinea.
3. Šut za 3 poena
 
Sixersi imaju puno bolji spacing u napadu ove sezone u odnosu na prošlu, u to nema sumnje. Mijenjanje Al-a Horforda koji guši linije umjesto Dannyja Greena i razmjena Josha Richardsona za ubojitog Setha Curryja očigledno je učinilo čuda za Philadelphiju. No dok se teren širi za Embiida i Simmonsa, Sixersi zapravo ne uzimaju - ili ne pogađaju - puno trica. Baš suprotno, ove sezone postižu manje trica po utakmici nego prošle sezone.
 
Do sada ove sezone Sixersi zauzimaju 28. mjesto u cijeloj ligi i u pokušajima za 3 poena (29,1) i u pogođenim tricama (10,6) po utakmici. Samo Cavaliersi i Knicksi šutiraju iz daljine manje od Sixersa, koji su u sezoni redovito nadmašivani po pitanju poentiranja iza luka. U porazu 134-123 od Jazz-a u Utahu 15. veljače, Sixersi su bili nadmašeni za 30 poena u šutiranju za 3 poena. U utakmici koja je završila na razlici od 11 poena to je ono što je napravilo razliku. Ni to nije bila izolirana pojava. U ligi koja je svim srcem prihvatila revoluciju šuta za 3 poena, Sixersi još uvijek malo zaostaju u tom području. Opet, ovo je pitanje koje će Daryl Morey vjerojatno pokušati riješiti prije isteka trade deadlinea potencijalnim dovođenjem još šutera oko Embiida i Simmonsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE