Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

1946-47: Warriorsi najbolji u prvoj sezoni lige

U ljetnim danima, dok NBA liga miruje i nema značajnijih događanja, portal NBACro.com dnevno će ponovno objavljivati članke iz povijesti lige, koji su prvi puta objavljeni na portalu prije četiri godine. Prvi članak je prva sezona lige, koja je još bila pod imenom BAA (Basketball Association of America) i brojala tek 11 ekipa.

U prvoj sezoni BAA lige, nova profesionalna zvijezda je iskočila, onaj koji je imao malo pažnje na koledžu. Joe Fulks, krilo iz Kentuckyja, u prosjeku je ubacivao 23,2 poena po utakmici za Philadelphia Warriorse. Taj prosjek je bio nevjerojatan jer su ekipe uglavnom postizale koševe nakon 70 ili 80 sekundi napada. Prvi pratioc za Fulksom je zaostajao nešto manje od 7 poena po utakmici. Postotak ubačaja iz igre je bio na oko 30 posto. Najbolji asistent novoosnovane lige bio je igrač Providence Steamrollersa, Ernest Calverley koji je u prosjeku bilježio tek 3,4 asistencije po utakmici. Ostale zvijezde BAA lige bili su igrači Washingtona Bob Feerick i Bones McKinney, Detroitov Stan Miasek te igrač Chicaga Max Zaslofsky.

Regularni dio sezone sastojao se od 60 utakmica za svaku momčad. Najbolji s omjerom pobjeda i poraza 49-11 bili su Washington Capitalsi koje je trenirao Red Auerbach. Kod kuće su bili gotovo savršeni te su ostvarili 29 pobjeda i samo jedan poraz. Ipak, u doigravanju je Chicago izbacio Washington zahvaljujući odličnim igrama Maxa Zaslofskog i centra Chucka Halberta. Tom pobjedom otišli su u finale doigravanja gdje im je suparnik bila Philadelphia koja je izbacila St. Louis i New York. Fulks, Howie Dallmar i Angelo Musi predvodili su Philadelphiju do prvoga naslova prvaka. Tako su Warriorsi postali prvi prvaci lige s pobjedom od 4-1 nad Chicagom u finalnoj seriji.

Nova liga, relativan uspjeh

Prva sezona nije završena spektakularno ali niti bez ikakve pažnje. Nova liga je priznata, svaki dan su ekipe imale male članke u lokalnim novinama. Televizija se još razvijala, dok radio izvještavanje još nije bilo popularno.

Unatoč tomu, utakmice su igrane u velikim dvoranama poput Boston Gardena, Madison Square Gardena i Chicago Stadiuma. Većina ekipa dijelila je stadione s hokejaškim ekipama. Finalne utakmice doigravanje u Philadelphiji bile su rasprodane, članovi pobjednika Warriorsa nagrađeni su s 2000 dolara po osobi – gotovo polovicom iznosa koji su dobili tijekom cijele sezone.

Prve sezone BAA lige brojila je 11 momčadi:

Istok

Washington Capitols (49-11), Philadelphia Warriors (35-25), New York Knicks (33-27), Providence Steamrollers (28-32), Boston Celtics (22-38), Toronto Huskies (22-38)

Zapad

Chicago Stags (39-22), St. Louis Bombers (38-23), Cleveland REbels (30-30), Detroit Falcons (20-40), Pittsburgh Ironmen (15-45)

Latest Posts

NE PROPUSTITE