Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

11.ožujka 1892. odigrana prva javna košarkaška utakmica

Otac košarke James Naismith imao je čast i sudjelovati u prvoj javnoj košarkaškoj utakmici. Kako je i sam naglašavao, sasvim slučajno došao je na ideju kako održati studente u dobroj kondiciji u zimskim satima. Izmislio je košarku koja je bila “nježnija” od američkog nogometa, a imala je u početku 13 vrlo jednostavnih pravila.

Naravno, bilo je nedostataka pa je tako nogometna lopta ubacivana u improvizirani koš koji je u biti bila košara u kojoj se skupljalo voće. Kako je ta košara imala dno, kada god je postignut koš morale su se donijeti ljestve i lopta izvaditi iz košare. Tek naknadno dosjetili su se jednostavno maknuti dno.

21. prosinca 1891. godine Naismith je objavio pravila nove igre, a njegovi studenti odigrali su tijekom nastave prvu utakmicu u kojoj se igralo devet na devet i nisu svi bili oduševljeni. No, polako su prihvaćali igru i za 11. ožujak 1892. godine zakazana je i prva javna utakmica.

U Springfieldu su se sastali učitelji među kojima je bio i Naismith te studenti. U sastavu učitelja bio je i poznati trener američkog nogometa Alonzo Stagg , a pred nekih 200-tinjak gledatelja studenti su odnijeli pobjedu 5:1.

U novinskim izvješćima, igra nije zvana “basketball game” nego je susret nazvan “basket football game”. Ako vam što znači, prvo ime susreta bio je Edwin Ruggles koji je postigao četiri od pet koševa studenata, a on je bio sudionik i one prve studentske utakmice devet na devet.

Tadašnja košarka po pravilima bila je samo slična današnjoj, većina pravila je promijenjeno, ali ovaj dvoboj ostat će u povijesti zapisan kao prvi ikada.

Latest Posts

NE PROPUSTITE