Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

1947-48: Nova ekipa iz Baltimorea uzima naslov

Kada je započela druga sezona BAA lige, koja će se kasnije preimenovati u NBA ligu, dogodile su se neke značajne promjene. Broj utakmica koje je svaka ekipa odigrala smanjen je sa 60 na 48 kako bi se smanjili troškovi putovanja. Četiri ekipe od prvotnih jedanaest su izbačene – Detroit, Cleveland, Toronto i Pittsburgh, što znači da je preostalih sedam ekipa imalo neuravnotežen raspored. Da bi se taj problem riješio, BAA ligi priključeni su Baltimore Bulletsi iz regionalne lige koja se zvala ABA (American Basketball League).

Na iznenađenje mnogih, Baltimore je dokazao da pripada ovoj ligi time što je osvojio naslov prvaka porazivši prošlogodišnje prvake Philadelphiju u šest utakmica. Baltimore su predvodili trener-igrač Buddy Jeannette , centar Clarence Kleggie Germsen, bek Chick Reiser te krila Paul Hoffman i Connie Simmons.

Igrač Chicaga, Max Zaslofsky (na slici) prvi i jedini je probio barijeru od 1.000 poena te je osvojio naslov najboljeg strijelca lige ispred Joea Fulksa jer je potonji propustio pet utakmica za Philadelphiju. Fulks je imao bolji prosjek poena po utakmici (22,1) od Zeslofskyja (21,0), ali do sezone 1969/70 se gledao samo ukupan broj poena za naslov najboljeg strijelca.

Liga, koja se mučila jer je manji broj utakmica donio i manje prihode, dobila je dodatan polet kada je Joe Lapchick, koji je igrao za prvotne Celticse i trenirao St. John, donio svoje iskustvo u ligu prihvativši ulogu trenera Knicksa.

Gotovo nezamislivo danas izgleda podatak da je najbolji asistent sezone bio Howie Dallmar, koji je u dresu Philadelphia Warriorsa dijelio tek 2,5 asistencije po utakmici.

Fizička igra obilježje u ranim godinama

BAA liga bila je žestoka i fizička, s velikim brojem veterana. Jedan od njih, 30-godišnji Buddy Jeannette predvodio je Baltimore do naslova prvaka u šest utakmica protiv Philadelphije.

“Sjećam se zadnje utakmice protiv Phile, Goerge Senesky me udario u usta i raskrvario mi usnicu”, izjavio je Jeannette. “Poslije utakmice morao sam doktoru da mi sredi usta. Nakon toga zajedno smo otišli na pivo.”

Ove je sezone doneseno pravilo koje vrijedi i danas – igrači mogu napraviti 6 prekršaja na utakmici, nakon čega se više ne mogu vraćati na parket. Prošle je sezone, prve u povijesti lige, vrijedilo pravilo od 5 prekršaja.

BAA sezona 1947/48:

Istok

Philadelphia Warriors 27-21
New York Knicks 26-22
Boston Celtics 20-28
Providence Steam Rollers 6-42

Zapad

St. Louis Bombers 29-19
Baltimore Bullets 28-20
Chicago Stags 28-20
Washington Capitols 28-20

Najbolja petorka lige

Howie Dallmar (Warriors)
Bob Feerick (Capitols)
Max Zaslofsky (Stags)
Joe Fulks (Warriors)
Ed Sadowski (Celtics)

Druga najbolja petorka lige

Buddy Jeannette (Bullets)
Stan Miasek (Stags)
Carl Braun (Knicks)
Fred Scolari (Capitols)
John Logan (Bombers)

Latest Posts

NE PROPUSTITE