Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1948-49: Započinje Mikanova era

BAA liga imala je najbolje dvorane u velikim gradovima, ali NBL (National Basketball League) liga, u kojoj su igrale ekipe iz manjih gradova, imala je najbolje igrače. No, to se promijenilo 1948. kada se četiri najbolje ekipe iz NBL lige prešle u BAA. To su bile Fort Wayne, Rochester, Indianapolis i Minneapolis. I tako su se preko noći najbolji igrači i najbolje dvorane te najveća medijska pozornost našla pod jednim krovom po prvi puta.

Ekipa iz Minneapolisa došla je s igračem koji će postati vodeća sportska atrakcija i prvi dugovječniji visoki igrač. To je bio George Mikan (na slici). On je revolucionirao igru svojim potezima ispod koša, pogađajući horoke iz svih pozicija s obje ruke jednako uspješno. To je rezultiralo prosjekom od 28,3 poena po utakmici te je osvojio prvu od tri nagrade za najboljeg strijelca lige.

BAA liga je sada brojala 12 ekipa te je sezona produžena na 60 utakmica u regularnom dijelu. Washington je osvojio prvo mjesto na Istoku, dok je Rochester bio bolji od Minneapolisa na Zapadu za samo jednu pobjedu. Minneapolis je projurio Zapadnom konferencijom u doigravanju te se u Finalu lige susreo s Washingtonom. Mikan je ubacio 42 poena u prvoj utakmici i odveo Lakerse do naslova prvaka u šest utakmica.

Mikanova era je započela

Dolazak Mikana imao je višestruko značenje: veći značaj visokih igrača, popularnost BAA lige te nastanak prve dinastije u Minneapolisu. Igrač Washingtona, Horace “Bones” KcKinney koji je imao nezahvalan zadatak čuvati Mikana prisjeća se da je Mikanu slomljena ruka u četvrtoj utakmici Finala no ni to ga nije zaustavilo.

“Nosio je gips koji je bio tvrd poput cigle”, izjavio je McKinney. “Točno se uklopio s njegovim laktovima. Mogao vas je ubiti. Ali njemu to nije smetalo pri šutu ni malo.”

Mikan je s 1698 postignutih poena uvjerljivo osvojio nagradu za najboljeg strijelca lige ispred Joea Fulksa (1560 poena), dok je titula najboljeg asistenta pripala Bobu Daviesu s 321 asistencijom (5,3 u prosjeku), samo dvije više od prvog pratitelja, Andyja Philipa.

BAA sezona 1948/49:

Istok

Washington Capitols 38-22
New York Knicks 32-28
Baltimore Bullets 29-31
Philadelphia Warriors 28-32
Boston Celtics 25-35
Provedence Steam Rollers 12-48

Zapad

Rochester Royals 45-15
Minneapolis Lakers 44-16
Chicago Stags 38-22
St. Louis Bombers 29-31
Fort Wayne Pistons 22-38
Indianapolis Jets 18-42

Najbolja petorka lige

Bob Davies
Joe Fulks
George Mikan
Jim Pollard
Max Zaslofsky

Latest Posts

NE PROPUSTITE