Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1950-51: Dolazak crnaca u NBA

NBA liga prešla je s neuredne lige od 17 ekipa na mnogo uredniju ligu od 11 ekipa podijeljenih u dvije divizije. Minneapolis, Rochester i Fort Wayne su u odnosu na prošlu sezonu promijenili diviziju te su postavljeni u Zapadnu diviziju. Istočna Divizija započela je sa 6 ekipa, no momčad iz Washingtona izbačena je nakon omjera pobjeda i poraza 10-25.

Ova sezona značajna je i po tome što su u ligu došli prvi crnci igrači. Chuck Cooper postao je prvi crni igrač izabran na draftu od strane Bostona čiji je trener bio Red Auerbach. Nat Clifton postao je prvi crni igrač koji je potpisao profesionalni ugovor s NBA ekipom; potpisao je za New York. Earl Lloyd je prvi crni igrač koji je igrao u utakmici regularne sezone jer je njegov Washington prvu utakmicu odigrao dan prije ostalih ekipa.

Philadelphia je osvojila Istok dok je na Zapadu Minneapolis bio bolji od drugoplasiranog Rochestera za 3 pobjede više. No doigravanje je bilo druga priča. New York je pobijedio Boston te Syracuse kako bi došao u Finale. Na Zapadu najbolji je bio Rochester predvoðen Arnieom Risenom i zvijezdom Bobom Daviesom (na slici). Prije odlaska u finale lige pobijedili su Fort Wayne i Minneapolis. Po prvi puta u povijesti, Finale je došlo do sedme utakmice u kojoj je uspješniji bio Rochester sa 79:75.

Valja izdvojiti i kako je ove sezone odigrana prva All-Star utakmica, 2. ožujka 1951. godine. Najbolji NBA igrači odigrali su revijalni susret u Boston Gardenu, a slavili su košarkaši Istoka rezultatom 111:94. Nagradu za najkorisnijeg igrača All-Star utakmice dobio je 22-godišnji Ed Macauley iz Boston Celticsa s učinkom od 20 poena i 6 skokova. Utakmicu je gledalo oko 10.000 ljudi, što je daleko više od utakmica ostatka sezone, u kojima je prosjek bio 3.500 gledatelja, te je odmah postalo jasno da je All-Star susret spektakl vrijedan ponavljanja.

George Mikan osvojio je novi naslov najboljeg strijelca sezone, s 28,4 poena po utakmici, što je daleko ispred prvog pratitelja Alexa Groze koji je ubacio 21,7 poena po susretu.

Royalsi osvojili prvenstvo u sedam utakmica

Kada je Rochester pobijedio prve tri utakmice Finala 1951. mislilo se da će serija brzo završiti. No Knicksi su se oporavili te se uspjeli vratiti u igru pobjedama od 6, 3 i 7 poena razlike. Tada je odigrana prva sedma utakmica Finala NBA lige u povijesti.

Rochester Royalsi imali su prednost od 16 poena u prvom poluvremenu, no Knicksi su još jednom pokazali kako se nikada ne predaju te su smanjili prednost na samo 2 poena dvije minute do kraja. 40 sekundi prije kraja, uz izjednačen rezultat, Davies je krenuo na koš te je fauliran i pogodio je oba slobodna bacanja. Royalsi su uspjeli pobijediti rezultatom 79:75 te su time privremeno prekinuli dinastiju Minneapolisa.

NBA sezona 1950/51

Istok

Philadelphia Warriors 40-26
Boston Celtics 39-30
New York Knicks 36-30
Syracuse Nationals 32-34
Baltimore Bullets 24-42
Washington Capitols 10-25

Zapad

Minneapolis Lakers 44-24
Rochester Royals 41-27
Fort Wayne Pistons 32-36
Indianapolis Olympians 31-37
Tri-Cities Blackhawks 25-43

Najbolja petorka sezone

Ralph Beard
Bob Davies
Alex Gorza
Ed Macauley
George Mikan

Latest Posts

NE PROPUSTITE