Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

1951-52: Ni širi teren ne može zaustaviti Mikanove Lakerse

Skok šut, populariziran od Joea Fulksa, postao je sve češće oružje u igri. Njegova učinkovitost se pokazala kod igrača Philadelphije, Paula Arizina koji je osvojio nagradu za najboljeg strijelce lige s 25,4 poena po utakmici. Uz to, Arizin je imao i najbolji postotak šuta iz igre(45%).

Također, reket je proširen a 1,82m na 3,65m kako bi se smanjila dominacija visokih igrača. Iako je skok šut sve više napredovao, neka pravila igre su ga zadržavala. Nepostojanje ograničenja napada dovodilo je do odugovlačenja kada je jedna ekipa imala veću prednost. Ograničenje napada bit će uvedeno tek za tri godine.

U međuvremenu, po prvi puta u nekoliko godina svih 10 ekipa NBA lige odigralo je 66 utakmica te su svih 10 ekipa koje su započele sezonu i  dovršile istu. U NBA ligu pristizali su najbolji igrači s koledža koji su uz Mikana, Arizina, Eda Macauleya i Boba Cousyja ušli u prvu NBA petorku. Peto mjesto u ovoj petorci podijelili su Bob Davies i Dolph Schayes.

All-Star utakmica ponovno je odigrana u Bostonu i ponovno su slavili košarkaši Istoka, ovoga puta rezultatom 108:91. Nagradu za najkorisnijeg igrača susreta dobio je Paul Arizin zahvaljujući postignutih 26 poena, te uhvaćenih 6 skokova. Zapad je predvodio George Mikan s 26 poena i 15 skokova.

Drugu sezonu za redom ekipa iz New Yorka uspjela je doseći Finale lige usprkos trećem mjestu na kraju regularnog dijela sezone. U Finalu igrali su protiv Minneapolisa koji je bio bolji od Rochestera na Zapadu. Finale je ponovno otišlo u sedmu utakmicu gdje su Lakersi iskoristili prednost domaćeg terena i uvjerljivo pobijedili 82:65.

Možemo spomenuti i da je NBA ligu pogodio skandal u koledž košarci oko namještanja rezultata 1951. godine, zbog čega su Alex Groza i Ralph Beard, igrači Indianapolis Olympiansa, dobili doživotnu zabranu igranja u NBA ligi.

Mikan koristi širi reket kao svoju prednost

Mikan se oporavio od ozljede gležnja koja ga je mučila godinu dana ranije te je naišao na novi izazov – reket širok 3,65m, napravljen kako bi onemogućio dominaciju visokih igrača koji su samo stajali ispod koša. Umjesto da ga to zasmeta, on je to iskoristio da mu bude još jedna prednost.

“Zapravo, to je otvorilo prostor u reketu i otežalo ostalim ekipama da me brane”, izjavio je Mikan. “Suparničke ekipe nisu mogle zaustaviti naše igrače koji su ulazili u reket. Ja sam više igrao izvan reketa i to mi je omogućilo više šuteva s poludistance, a ne samo ‘horoke’ i polaganja. Mogao sam driblati unutar reketa i stvoriti si prostor za dobar šut.”

NBA sezona 1951/52

Istok

Syracuse Nationals 40-26
Boston Celtics 39-27
New York Knicks 37-29
Philadelphia Warriors 33-33
Baltimore Bullets 20-46

Zapad

Rochester Royals 41-25
Minneapolis Lakers 40-26
Indianapolis Olympians 34-32
Fort Wayne Pistons 29-37
Milwaukee Hawks 17-49

Najbolja petorka lige

Paul ArizinBob Cousy
Bob Davies
Ed Macauley
George Mikan
Dolph Schayes

Latest Posts

NE PROPUSTITE