Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1952-53: Mikan bolji od New Yorka, počela dominacija Cousyja

Veliki broj prekršaja bio je još uvijek veliki problem te su se dogodile određene promjene u pravilima vezane za zadnjih nekoliko minuta utakmice. No, te promjene nisu urodile željenim plodom. Treneri su se nadali da će protivnici promašiti barem jedno ili dva slobodna bacanja, dok je njihova ekipa zabijala preko skok šuteva. Broj prekršaja porastao je na 58 po utakmici i ekipe su postavljale rekorde po broju upućenih slobodnih bacanja.

Neke stvari se nisu mijenjale, poput dominacije visokih igrača. Neil Johnson, centar koji je često koristio horoke osvojio je svoju prvu od tri uzastopne titule najboljeg strijelca lige dok je prošlogodišnji osvajač ove titule Paul Arizin proveo prvu od dvije godine u vojsci.

Početkom 1953. godine odigrana je All-Star utakmica u Fort Wayneu, a po prvi puta slavila je selekcija Zapada, rezultatom 79:75. Najbolji igrač Zapada, ali i cijele lige, George Mikan, osvojio je nagradu najkorisnijeg igrača s 22 poena i 16 skokova

Boston je najavljivao velike stvari zbog dominacije bekova  razigravača Boba Cousyja i šutera Billa Sharmana, ali ipak nisu bili dovoljno dobri za Knickse. Ove je sezone započela dominacija Cousyja, koji je sa 7,7 asistencija po susretu bio najbolji asistent sezone, a isto će se ponoviti i u sljedećih sedam sezona.

Po prvi puta, ekipe koje su bile najbolje na kraju regularne sezone napredovale su u Finale lige. To su bili New York Knicksi i Minneapolis Lakersi. Knicksi su pobijedili prvu utakmicu ali Lakersi su se “naljutili” te su odnijeli pobjede u sljedeće 4 utakmice i time su osvojili treći uzastopni naslov najbolje ekipe u NBA ligi.

Ova sezona bila je prva u kojoj je dodijeljena jedna individualna nagrada na kraju sezone, nagrada za najboljeg rookie igrača sezone, koju je osvojio Monk Meineke koji je igrao za Fort Wayne Pistonse. Sezonu je završio s prosjekom od 10,7 poena i 6,9 skokova, što mu je bila i najbolja sezona petogodišnje NBA karijere.

Lakersi osvajaju četvrto prvenstvo u pet godina

Ekipa iz New Yorka naučila je iz prošlih iskustava da neće biti lako pobijediti Minneapolis bez prednosti domaćeg terena. Ali s formatom finala 2-3-2 ekipa iz New Yorka shvatila je da mogu pobijediti ako osvoje jednu od prve dvije utakmice u Minneapolisu. Knicksi su to uspjeli ove sezone, pobjedom 96:88 i izgledalo je da će uspjeti osvojiti naslov.

No George Mikan, koji je igrao u New Yorku za vrijeme dok je bio na koledžu, nije se slagao s time. On i Lakersi pobijedili su zatim sve tri utakmice u New Yorku, od čega dvije vrlo uvjerljivo, i dokazali da mogu pobijediti i bez prednosti domaćeg terena.

NBA sezona 1952/53

Istok

New York Knicks 47-23
Syracuse Nationals 47-24
Boston Celtics 46-25
Baltimore Bullets 16-54
Philadelphia Warriors 12-57

Zapad

Minneapolis Lakers 48-22
Rochester Royals 44-26
Fort Wayne Pistons 36-33
Indianapolis Olympians 28-43
Milwaukee Hawks 27-44

Najbolja petorka lige

Bob Cousy
Neil Johnston
Ed Macauley
George Mikan
Dolph Schayes

Latest Posts

NE PROPUSTITE