Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

1953-54: Minneapolis osvaja petu titulu u šest sezona

Zanimljivo pravilo stupilo je na snagu u nadi kako će se smanjiti broj prekršaja koji su oduzimali igri zanimljivost. Svaki igrač bio je ograničen na dva prekršaja po četvrtini. Ako bi napravio treći ne bi mogao igrati ostatak te četvrtine. Broj prekršaja smanjio se na 51 po utakmici, ali pravilo o šutiranju slobodnih bacanja na kraju utakmice ostalo je.

Indianapolis se povukao iz NBA lige čime je Zapadna Divizija ostala na četiri ekipe od kojih će tri izboriti doigravanje. Niel Johnson u prosjeku ubacivao je 24,4 poena po utakmici. Drugi strijelac lige bio je Bob Cousy s 19,2 poena po utakmici. Uz to bio je i vodeći asistent lige sa 7,2 asistencije po utakmici. George Mikan, tridesetogodišnjak, igrao je sve manje minuta po utakmici kako bi ga Lakersi sačuvali za doigravanje. U prosjeku ubacivao je 18,1 poen i hvatao 14,3 skoka po utakmici.

Ova sezona je značajna po tome što je NBA liga po prvi puta prikazivana na nacionalnoj televiziji u Sjedinjenim Američkim Državama. Prikazano je 13 utakmica, za što televizija DuMont Televison Network platila danas zanemarivih 39.000 dolara.

All-Star utakmica održana je u Madison Square Gardenu pred oko 16.500 gledatelja. Po prvi puta je ova revijalna utakmica otišla u produžetak, a na kraju su slavili košarkaši Istoka rezultatom 98:93, što im je bila treća pobjeda u četvrtoj All-Star utakmici. Najkorisnijim igračem susreta proglašen je Bob Cousy iz Boston Celticsa s učinkom od 20 poena, 11 skokova i 4 asistencije. Zanimljivo je da je prvo Jim Pollard izglasan za MVP-a, ali to je bilo prije isteka regularnog vremena. Budući da je utakmica otišla u produžetak, provedeno je novo glasanje te je Cousy tada osvojio najviše glasova. All-Star utakmica 1954. godine bila je posljednja u kojoj nijedna ekipa nije postigla 100 poena.

Doigravanje je započelo po kružnom sistemu, 3 najbolje ekipe iz svake divizije igrale su međusobno da se izdvoje dvije ekipe koje će proći u Finale. Niz New Yorka u pojavljivanju u Finalu prekinula je ekipa Syracusea koja je bila najbolja na Istoku dok je Minneapolis ponovno bio najbolji na Zapadu. U Finalu su Lakersi ponovno bili najbolji. U sedmoj utakmici pobijedili su 87:80 i osvojili posljednji naslov dok je ekipa u Minneapolisu.

John Kundla pokretač uspjeha Lakersa

John Kundla nikada nije bio prozvan osobom koja je odvela Minneapolis do 5 NBA titula u 6 sezona. Mnogi su tvrdili kako bilo koji trener s Mikanom, Jimom Pollardom, Vernom Mikkelsenom i ostatkom ekipe može bez problema osvojiti toliko naslova. Red Auerbach se s time nije slagao.

“Vidio samo mnogo sjajnih ekipa, barem na papiru, koje nisu ništa osvojile”, rekao je Auerbach. “Sigurno da je Kundla imao sjajnu ekipu, ali je radio odlične stvari s njima.”

NBA sezona 1953/54

Istok

New York Knicks 44-28
Syracuse Nationals 42-30
Boston-Celtics 42-30
Philadelphia Warriors 29-43
Baltimore Bullets 16-56

Zapad

Minneapolis Lakers 46-26
Rochester Royals 44-28
Fort Wayne Pistons 40-32
Milwaukee Hawks 21-51

Najbolja petorka lige

Bob Cousy
Harry Gallatin
Neil Johnston
George Mikan
Dolph Schayes

Latest Posts

NE PROPUSTITE