Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

1954-55: Konačno ograničenje napada na 24 sekunde

Dva velika događaja odvila su se prije početka sezone 1954/55. George Mikan, koji je bio jedan od najboljih igrača svoga doba najavio je povlačenje iz aktivne košarke. Ali stvar koja je bila još veća od odlaska jednog od najboljih igrača ikada je uvođenje ograničenja napada na 24 sekunde.

Uz to, postavljen je broj prekršaja prije no što neka ekipa uđe u bonus. Vlasnik ekipe Syracuse, Danny Biasone, i generalni menadžer te ekipe, Leo Ferris, dosjetili su se ideje o ograničenju napada kao i bonusa za prekršaje. Ta pravila su zadržana do danas.

Broj poena po utakmici odmah je porastao. Prošle sezone prosjek poena po utakmici bio je 79,5 dok je ove sezone skočio na 93,1. Iako je broj poena ekipe porastao, individualne se statistike nisu posebno povećale jer je sada više igrača jedne ekipe postizalo poene. Neil Johnston ponovno je osvojio naslov najboljeg strijelca lige s 22,7 poena u prosjeku. Iza njega ostali su Bob Cousy s 21,2 poena u prosjeku i Paul Arizin koji se vratio iz vojske. On je prosječno postizao 21 poen po utakmici.

Sezonu su započeli Baltimore Bulletsi, ali su nakon omjera 3-11 odustali od lige. Njihov učinak je obrisan s ljestvice, kao i učinci ostalih momčadi i igrača na utakmicama protiv Bulletsa. Oni su posljednja momčad u povijesti koja je odustala od natjecanja u ligi.

Drugu godinu za redom All-Star susret NBA lige odigrao se u Madison Square Garden, a momčad Istoka slavila je rezultatom 100:91 predvođena s 15 poena i 4 skoka Billa Sharmana, koji je osvojio nagradu MVP-a, iako je nekoliko igrača na Istoku imalo bolju statistiku od njega (Cousy 20 poena, 9 skokova, 5 asistencija, Dolph Schayes 15 poena 13 skokova, Harry Gallatin 13 poena, 14 skokova). Zapad je sa 17 poena predvodio Jim Pollard.

Budući da je Mikan otišao, Syracuse je vidio svoju šansu za naslov. Tako su Nationalsi uspjeli osvojiti jedini naslov u ovome gradu. Pobijedili su Fort Wayne u sedam utakmica. U sedmoj utakmici, igrač Syracusea George Smith ubacio je jedno od dva slobodna bacanja 12 sekundi prije kraja te ukrao loptu i time zapečatio pobjedu Nationalsa 92:91.

Nagradu za rookie igrača sezone osvojio je Bob Pettit, igrač Milwaukee Hawksa, koji će u karijeri nastupiti na 11 All-Star utakmica, 10 puta biti izabran u najbolju petorku lige te osvojiti jedan naslov prvaka, 1958. godina sa St. Louis Hawksima.

Biasoneov izum spasio košarku i NBA ligu

Danny Biasone uvijek će imati svoje mjesto u povijesti NBA lige kao čovjek koji je izumio sat za ograničenje vremena napada. Njegovo ime postalo je sinonim za taj sat, čak i generacijama košarkaških navijača koji ga nikada nisu ni vidjeli tijekom 1950-ih. To je bila jedna od rijetkih ideja koja je imala trenutačni, kompletan i dugotrajan uspjeh. Ta ideja promijenila je (i spasila) košarku koja se igra i dan danas.

“Danny Biasone spasio je NBA ligu s pravilom od 24 sekunde, to zaista nije bila pogrješka”, izjavio je bio NBA trener i sudac Charlie Eckman.

NBA sezona 1954/55

Istok

Syracuse Nationals 43-29
New York Knicks 38-34
Boston Celtics 36-36
Philadelphia Warriors 33-39

Zapad

Fort Wayne Pistons 43-29
Minneapolis Lakers 40-32
Rochester Royals 29-43
Milwaukee Hawks 26-46

Najbolja petorka lige

Bob Cousy
Larry Foust
Neil Johnston
Bob Pettit
Dolph Schayes

Latest Posts

NE PROPUSTITE