Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

1955-56: Dvojac Arizin i Johnston predvodi Warriorse

Nakon sezone privikavanja na nova pravila, NBA lige dobila je na zanimljivosti i bržoj igri nego prije. Prosjek poena po utakmici iznosio je 99 poena za jednu momčad te je brzina i fizikalnost sve više dolazila do izražaja. Bob Pettit, prošlogodišnji rookie Milwaukee Hawksa odnio je naslov najboljeg strijelca lige s 25,7 poena po utakmicu za svoju ekipu kojoj je ovo bila prva sezona u St. Louisu.

Od ove sezone NBA liga je počela dijeliti i nagradu za najkorisnijeg igrača sezone (MVP), a prvi dobitnik bio je upravo Pettit, koji je predvodio ligu osim po poenima, i po uhvaćenim skokovima, sa 16,2 po utakmici. Ipak, to nije puno pomoglo njegovim Hawksima, koji su sezonu završili  omjerom 33-39 i ispali u finalu Zapada od Fort Wayne Pistonsa rezultatom 3-2. Nagradu za najboljeg rookie igrača sezone osvojio je Maurice Stokes, igrač Rochester Royalsa.

Baltimore je odustao od lige godinu ranije, što znači da je liga sada brojila 8 ekipa. Philadelphia, koja je prošle sezone imala omjer pobjeda 33-39, napredovala je na omjer 45-27 i osvojila Istok. Drugu godinu za redom Fort Wayne je osvojio Zapad. Warriorsi, čiji vlasnik je bio Eddie Gorrlieb a trener George Senesky, imali su dobro ujednačenu ekipu s Neilom Johnstonom na petici, Joeom Graboskim i Waltom Daviesom na četvorci i trojci te Paulom Arizinom i rookie igračem Tomom Golom kao bekovima. Osvojili su naslov prvaka NBA lige pobijedivši Fort Wayne u pet utakmica.

All-Star utakmica održana je u Rochesteru, a ovoga puta slavila je momčad Zapada rezultatom 108:94. Predvodio ih je MVP Bob Pettit s 20 poena, 24 skoka i 7 asistencija, dok je kod Istoka najbolji bio Neil Johnston sa 17 poena i 10 skokova.

Arizin se vraća kao ubojiti strijelac

Paul Arizin imao je kompletan napadački arsenal, sve od šuteva s distance do polaganja, pa čak i horoka. Vratio se nakon služenja dvije godine u vojsci i na njemu se nije osjetio izostanak od dvije godine. Nova, brža igra mu je pogodovala i do izražaja je došla njegova sposobnost ubacivanja poena. U 10 utakmica u doigravanju 1956., Arizin je postigao 289 poena, više nego bilo tko drugi osim Mikana koji je držao taj rekord.

S nadarenima Golom i Jackom Georgeom na poziciji braniča koji su mi dijelili dobre lopte i još uvijek napredujućim Neilom Johnstonom na centru, Arizin je postao stoj za zabijanje koševa i ostale ekipe ga nisu mogle zaustaviti.

NBA sezona 1955/56

Istok

Philadelphia Warriors 45-27
Boston Celtics 39-33
Syracuse Nationals 35-37
New York Knicks 35-37

Zapad

Fort Wayne Pistons 37-35
Minneapolis Lakers 33-39
St. Louis Hawks 33-39
Rochester Royals 31-41

Najbolja petorka lige

Paul Arizin
Bob Cousy
Neil Johnston
Bob Pettit
Bill Sharman

Latest Posts

NE PROPUSTITE