Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1957-58: Pettit herojski predvodi Hawkse

NBA liga poduzela je velike korake kako bi učvrstila svoje ime kao velike lige kada su Fort Wayne Pistonsi preseljeni u Detroit, a Rochester Royalsi u Cincinnati. Samo tri godine ranije, polovica NBA ekipa nalazila se u okolici gradova koji imaju manje od milijun stanovnika i sada je samo Syracuse spadao u ovu kategoriju.

Novi navijači iz Detroita počašćeni su s najboljim strijelcem lige jer je igrač Pistonsa George Yardley postao prvi igrač koje je zabio preko 2.000 poena u jednoj sezoni. U prosjeku postizao je 27,8 poena po utakmici.

Na Istoku Boston i na Zapadu St. Louis očito su bili klase za sebe. Obje ekipe su osvojile divizije u kojima su se nalazile uz prednost pred drugoplasiranima od čak 8 utakmica u sezoni od 72 utakmice po ekipi. Boston je pobijedio Philadelphiju u pet utakmica kako bi napredovao u Finale divizije koje se po prvi puta igrao na 4 pobjede. St. Louis također je pobijedio u pet utakmica, samo ne Philadelphiju nego Detroit.

Kada su St. Louis i Boston svaki pobijedili po jednu utakmicu u Bostonu izgledalo je kako će ponovno biti sedam utakmica u Finalu, ali Bill Russell je iskrenuo gležanj u trećoj utakmici i to je okrenulo Finale u korist Hawksa. Boston je pokazao odlučnost pobjedom u četvrtoj utakmici bez Russella, ali St. Louis pobijedio je petu utakmicu u Bostonu sa samo dva poena razlike i igrač Hawksa Bob Pettit eksplodirao je s 50 poena u šestoj utakmici čime je odveo St. Louis do prvog i jedinog naslova prvaka.

St. Louis je imao čast i ugostiti All-Star susret, u kojem su pred 13.000 navijača košarkaši Istoka svladali Zapad rezultatom 130:118. Po prvi je puta naslov MVP-a odnio igrač gubitničke momčad, a to je bio Bob Pettit sa sjajnim učinkom od 28 poena i 26 skokova. Pobjedničku momčad predvodio je Paul Arizin s 24 poena i  skokova za 29 minuta igre.

Prvu, od njegovih pet, nagrada za MVP-a sezone osvojio je Bill Russell i to sa sjajnim prosjecima od 16,6 poena i 22,7 skoka po utakmici, a da su se tada brojale i blokade, sigurno bi i ta brojka bila impresivna. Rookie igračem sezone proglašen je Woody Sauldsberry s prosjecima od 12,8 poena i 10,3 skoka po utakmici za Philadelphia Warriorse.

Pettitova odlučnost donijela naslov

Bob Pettit osvojio je samo jednu titulu prvaka tijekom svoje odlične karijere, ali to je više govorio o dominaciji Celticsa nego o njegovoj želji za pobjeđivanjem. Pettit je uvijek bio željan igre i pobjeda i nikada nije bio zadovoljan s time kako je odigrao.

“Kada sam igrao lošije nego što sam mogao, trbuh me je bolio i bolio”, jednome je izjavio Pettit.

Pettit, koji je vodio Hawkse do četiri NBA Finala, otišao je u mirovinu nakon 11 sezona kao najbolji strijelac NBA lige s 20.880 poena.

NBA sezona 1957/58

Istok

Boston Celtics 49-23
Syracuse Nationals 41-31
Philadelphia Warriors 37-35
New York Knicks 35-37

Zapad

St. Louis Hawks 41-31
Detroit Pistons 33-39
Cincinnati Royals 33-39
Minneapolis Lakers 19-53

Najbolja petorka lige

Bob Cousy
Bob Pettit
Dolph Schayes
Bill Sharman
George Yardley

Latest Posts

NE PROPUSTITE