Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

1958-59: Početak duge dominacije Bostona

Nova super zvijezda došla je u NBA ligu. To je bio Elgin Baylor koji je došao u Minneapolis Lakerse. Baylor im je pomogao da napreduju s prošlogodišnjeg omjera 19-53 na 33-39 i nastupanja u doigravanju. U prosjeku ubacivao je 24,9 poena i hvatao 15 skokova po utakmici. Ušao je u najbolju NBA petorku kao rookie, što je prije njega uspjelo samo Bobu Pettitu i Alexu Grozi. Ali njegov možda najveći učinak stigao je u njegovoj prvoj sezoni u doigravanju.

Sezona je obilovala napadačkom košarkom te u samo dvije utakmice doigravanja pobjednička ekipa nije prešla preko 100 poena, dok je u regularnom dijelu sezone Boston svladao Minneapolis nevjerojatnim rezultatom 173:139, što je bio dovoljan pokazatelj koliko je sat za ograničenje napada unaprijedio igru i učinio ju atraktivnijom.

All-Star utakmica odigrana je u Detroitu, a Zapad je upisao rijeku pobjedu rezultatom 124:108. Po prvi su puta u povijesti dvojica igrača podijelila MVP nagradu All-Star utakmice, to su bili Bob Pettit (25 poena, 16 skokova) i Elgin Baylor (24 poena, 11 skokova). Poraženu ekipu s Istoka predvodio je Paul Arizin sa 16 poena i 8 skokova.

Naslov MVP-a sezone osvojio je Bob Pettit s prosjecima od 29,2 poena i 16,4 skoka po utakmici, a vrijedi istaknuti i Billa Russella, koji je prosječno igrao 42,6 minute po utakmici te postizao 16,7 poena i 23 skoka.

Boston je pomeo konkurenciju na Istoku i bez problema osvojio tu diviziju dok je St. Louis bio još nešto uvjerljiviji i također osvojio svoju diviziju. Vjerovalo se da će i treću godinu za redom suparnici u Finalu lige biti Boston i St. Louis. Boston je nešto teže od očekivanja prošao preko Syracusea koji je imalo dobre igrače poput Georgea Yardleya, Dolpha Schayesa i Reda Kerra.

Boston je jedva pobijedio u sedmoj utakmici 130:125. St. Louis s druge strane nije ni došao do Finala. Baylor i Lakersi su se oporavili od zaostatka od 2-1 u pobjedama od St. Louisa i s tri uzastopne pobjede otišli u Finale protiv Bostona. Nitko nije puno šansi davao Lakersima protiv Celticsa i iako su Lakersi u tri od četiri utakmice bili blizu, pometeni su s 4-0 u pobjedama. To Finale Bostona i Minneapolisa bilo je prvo u povijesti NBA finala u kojoj jedna ekipa nije uspjela uknjižiti niti jednu pobjedu. Nitko to tada nije znao, ali Celticsi su započeli niz od osam godina u kojima će osvojiti osam uzastopnih naslova prvaka.

Baylor postavlja nove standarde za krila

Iako u 1950-ima, 196 centimetara nije se smatralo dovoljno visoko za krilo u košarci. Ali Elgin Baylor dokazao se više nego dostojnim za više igrače od njega koji su igrali na toj poziciji. Snažan kao i ostala krila, Baylor je posjedovao tehnike zabijanja koševa koje su bile ispred njegova vremena i sposobnost “ostajanja” u zraku postala je uzor igračima poput Connieja Hawkinsa, Juliusa Ervinga i Michaela Jordana.

Baylorova utakmica od 55 poena u rookie sezoni je treća najbolja u NBA povijesti i označila je dolazak nove super zvijezde u NBA ligu. Nažalost, iako velika zvijezda, Baylor nikada nije uspio osvojiti naslov NBA prvaka, a imao je čak 8 prilika za to u samom finalu.

NBA sezona 1958/59

Istok

Boston Celtics 52-20
New York Knicks 40-32
Syracuse Nationals 35-37
Philadelphia Warriors 32-40

Zapad

St. Louis Hawks 49-23
Minneapolis Lakers 33-39
Detroit Pistons 28-44
Cincinnati Royals 19-53

Najbolja petorka lige

Elgin Baylor
Bob Cousy
Bob Pettit
Bill Russell
Bill Sharman

Latest Posts

NE PROPUSTITE