Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

1958 – Osveta Boba Pettita

Boston Celticsi i St.Louis Hawksi bili su jedni od najveæih rivala u samim poèecima NBA lige. U 5 godina NBA lige te dvije ekipe susrele su se 4 puta u samome Finalu.

Ovo je prièa o jednom od 17 naslova koji su Celticse uèinili besmrtnima kada se prièa o uspješnoj franšizi u profesionalnoj košarci. Celticsi su izašli kao pobjednici rezultatom 125-123 nakon dva produžetka. U zadnjoj sekundi utakmice igraè-trener Hawksa Alex Hannum bacio je loptu izvodeæi aut sa svoje polovice od tablu protivnièke ekipe i zvijezda Hawksa, Bob Pettit uhvatio je loptu i uputio ju prema košu ali je ona iscurila iz obruèa, a vrijeme je prošlo.

Pettitova osveta je brzo došla. Sljedeæe godine iste su se ekipe našle u Finalu, ali ovoga su puta Pettitovi Hawksi izišli kao pobjednici.

Hawksi su iznenadili Celticse pobjedom u prvoj utakmici Finala rezultatom 104-102 u Boston Gardenu. Boston je izjednaèio seriju sljedeæom utakmicom, ali je zvijezda Bostona Bill Russell ozlijedio gležanj u treæoj utakmici i to ga je ometalo ostatak finalne serije. Nakon 4 utakmice rezultat je bio 2-2 i Hawksi su pobijedili u petoj utakmici i vratili se u St. Louis nadajuæi se da æe se uspjeti osvetiti Celticsima za prošlogodišnji poraz i uzeti naslov prvaka.

Bob Pettit je u odluèujuæoj šestoj utakmici odigrao jednu od najboljih utakmica svih vremena, ubacivši 31 poen u prve tri èetvrtine i nastavio je svoju dominaciju ubacivši još 19 poena u posljednjoj èetvrtini, a njegova ekipa postigla je 21 poen u toj èetvrtini. Njegov posljednji pogodak bio je ubacivanje odbijene lopte od obruèa 15 sekundi prije kraja koje je dalo Hawksima prednost od tri poena i omoguæilo im da pobjeda 110-109 i osvoje svoj prvi i jedini naslov prvaka.

Pettitovih 50 poena izjednaèilo je NBA rekord Boba Cousy koji je toliko ubacio za svoj Boston u utakmici s 4 produžetka 1953. godine. NBA rekord u broju poena u Finalu doigravanja je 61, a postavio ga je igraè Lakersa, Elgin Baylor 1962. godine. Treba napomenuti i da je Bob Pettit prvi NBA igraè koji je dosegao brojke od 20000 poena i 10000 skokova u karijeri.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=]

Latest Posts

NE PROPUSTITE