Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

1960-61: Robertson i West nakon Igara dolaze u NBA

NBA liga se brzo mijenjala. Elgin Baylor i Wilt Chamberlain su donijeli nešto posebno, dodatnu dozu uzbuđenja u ligu. Godine 1960. u ligu dolaze dva igrača koji će oduševljavati NBA fanove sljedećih 14 godina. To su Oscar Robertson i Jerry West, odlični igrači s koledža. Došli su u NBA nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine.

Cincinnatijev igrač Robertson je imao više utjecaja na igru svoje momčadi, prosječno je ubacivao 30,5 poena po utakmici te je bio najbolji dodavač lige s 9,7 asistencija po utakmici. Uz Chamberlaina koji je ubacivao 38,4 poena i Baylora s 34,8 poena, to je bilo prvi put u povijesti da su tri igrača u prosjeku ubacivala više od 30 poena po utakmici u jednoj sezoni. West se pridružio Lakersima koji su napravili hrabar potez preselivši se iz Minneapolisa u grad s većim tržištem, Los Angles. West je u svojoj prvoj NBA sezoni postizao 17,6 poena po utakmici.

Syracuse je udomio All-Star susret 1961. godine, a u iznimno atraktivnoj utakmici Zapad je slavio rezultatom 153:131. Nagradu za najkorisnijeg igrača dobio je rookie Oscar Robertson (23 poena, 14 asistencija, 9 skokova), koji je također na kraju sezone dobio i nagradu za najboljeg rookie igrača sezone. Na Istoku je u revijalnoj utakmici najbolji bio Bill Russell s 24 poena i 11 skokova.

Ligu je na kraju sezone ponovno predvodio Chamberlain s 38,4 poena i 27,2 skoka po utakmici, ali MVP nagradu dobio je Bill Russell (16,9 poena, 23,9 skokova po utakmici) čiji su Celticsi otišli do kraja, dok su Chamberlainovi Warriorsi zaustavljeni u prvom krugu doigravanja s glatkih 3-0 od Syracuse Nationalsa.

Ove sezone svaka momčad je igrala 79 utakmica. Boston i St. Louis su opet bili bolji od svih ostalih. Boston je ostvario 57, a St. Louis 51 pobjedu. Drugu godinu za redom, St. Louis je morao igrati sedam utakmica protiv Lakersa da bi došao do finala s Celticsima koji su nadigrali Syracuse u pet utakmica. U finala su Hawksi izgubili od Celticsa u pet utakmica.

West želi biti najbolji

Za nekog laika, Jerry West je bio samo mršavi momak iz Zapadne Virginije kada je došao u NBA ligu. Ali ovaj igrač visok 192 centimetra naučio je kako biti vrhunski bek i namjeravao je postati najbolji učeći vještine koje su mu potrebne za to. U prvoj sezoni West je igrao u sjeni legende Zapadne Virginije, “Hot Rod” Hundleyja, ali nije mu trebalo puno da se izbori za svoj status i veću minutažu.

“Znao sam da ne mogu napredovati samo sjedeći na klupi”, izjavio je West. “Jedina stvar koju sam mogao naučiti su bile loše navike. Morao sam se izvući i riješiti se tih stvari iz prve godine.”

NBA sezona 1960/61

Istok

Boston Celtics 57-22
Philadelphia Warriors 46-33
Syracuse Nationals 38-41
New York Knicks 21-58

Zapad

St. Louis Hawks 15-28
Los Angeles Lakers 36-43
Detroit Pistons 34-45
Cincinnati Royals 33-46

Najbolja petorka lige

Elgin Baylor
Wilt Chamberlain
Bob Cousy
Bob Pettit
Oscar Robertson

Latest Posts

NE PROPUSTITE