Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

1962-63: Celticsi opet na vrhu

Velike promjene su se dogodile ove sezone. Warriorsi, koji su postali jedna od najatraktivnijih ekipa lige zbog Wilta Chamberlaina, sele se u San Francisco i Zapadnu diviziju. Na Istok je prešao Cincinnati sa sjajnim Oscarom Robertsonom. Chicago mijenja ime iz Packersa u Zephyrs. Bob Cousy, 34-godišnjak najavio je oproštaj od aktivne košarke na kraju sezone. U ligu ulaze novaci Zelmo Beatty, John Havlicek, Dave DeBusschere i drugi.

Tijekom predsezone dogovoren je ulazak nove momčadi u ligu, Cleveland Pipersi trebali su se spojiti s Kansas City Steersima i raspored za ovu sezonu je već bio napravljen s novom momčadi, no zbog neplaćanja obaveza prema ligi dogovor je propao i NBA liga je ostala na 9 momčadi.

No, neke stvari se nisu mijenjale. Celticsi su nastavili dominirati i ostvarili su 58 pobjeda u sezoni u kojoj nisu imali igrača koji je postizao više od 20 poena po susretu. Celticsi su prvaci Istoka, dok su Lakersi prvi na Zapadu s 53 pobjede. Wilt Chamberlain je opet osvojio nagradu za najboljeg strijelca lige. U prosjeku je postizao 44,8 poena te uz to hvatao i 24,3 skoka prosječno. Finala konferencija su riješena u sedmoj utakmici. Na Istoku, Boston je pobijedio Cincinnati 142:131 a Lakersi su nadigrali St. Louis 115:100. U finalu lige, Celticsi su pobijedili Lakerse u šest utakmica.

All-Star susret odigran je u Los Angelesu, a MVP sezone i ovog susreta Bill Russell predvodio je Istok do pobjede 115:108 s 19 poena i 24 skoka, dok je na Zapadu najbolji bio Bob Pettit s 25 poena i 13 skokova. Od ove se sezone počela dodjeljivati nagrada za najboljeg trenera sezone, a prvi dobitnik bio je Harry Gallatin, trener St. Louis Hawksa.

Auerbach provocira suparnike

Red Auerbach je htio samo pobjeđivati, dok su Celticsi radili i malo više u ranim 1960-ima. Auerbach nikada nije bio među najpopularnijim trenerima u očima suparničkih trenera i igrača zbog svoga ponašanja uz rub igrališta i pobjedničkih cigara.

“Svaki puta kada pobjeđuješ, dobivaš kritike”, izjavio je Auerbach. “Ništa ne intrigira maštu više od pobjeđivanja.”

Jedan od igrača kojemu Auerbachovo teatralno ponašanje nije smetalo bio je Jerry West. “Njegove geste su smiješne. Meni se on veoma sviđa. Kada pričaš s njegovim bivšim igračima, svi osjećaju veliko poštovanje prema njemu. Ne znam puno igrača koji će to reći o svojim bivšim trenerima”, rekao je Jerry West.

NBA sezona 1962/62

Istok

Boston Celtics 58-22
Syracuse Nationals 48-32
Cincinnati Royals 42-38
New York Knicks 21-59

Zapad

Los Angeles Lakers 53-27
St. Louis Hawks 48-32
Detroit Pistons 34-46
San Francisco Warriors 31-49
Chicago Zephyrs 25-55

Najbolja petorka lige

Elgin Baylor
Bob Pettit
Oscar Robertson
Bill Russell
Jerry West

Latest Posts

NE PROPUSTITE