Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Chamberlain prije 50 godina zabio 100 koševa

Datum 2. ožujak 1962. godine važan je u NBA povijesti jer je tada igraè Philadelphia Warriorsa, Wilt Chamberlain postavio NBA rekord u broju poena na jednoj utakmici ubacivši èak 100 poena New York Knicksima u pobjedi 169:147.

Chamberlain je bio najveæa sila NBA lige, èovjek èija je pojava zasjenila sve ostale protivnike. Bio je dominantan u napadu, nezaustavljiv prema košu te je bio dobar atleta koji je razvio impresivne košarkaške vještine kojima je konkurirao svim igraèima u ligi.

Sigurno je da je bio nezaustavljiv te veèeri u Hersheyu, gdje su Warriorsi odigrali nekoliko utakmica kako bi privukli nove gledatelje. Poèetni centar Knicksa, Phil Jordan nije mogao igrati zbog gripe a rezerve Darrall Imhoff i Cleveland Buckner nisu imale šanse protiv njega. U prvoj èetvrtini zabio je 23 poena, do poluvremena imao je 41 upisao poen. Zatim je zabio 28 u treæoj èetvrtini i tada su svi navijaèi poèeli uzvikivati “Dajte loptu Wiltu, dajte loptu Wiltu.”

A upravo su Warriorsi to i radili, davali loptu Wiltu svaki put kada su mogli u posljednjoj èetvrtini. Knicksi su faulirali ostale igraèe Philadelphije kako Wilt ne bi dobio loptu, ali i Warriorsi su èesto radili faule kako bi dobili loptu nazad.

Konaèno, Chamberlain je primio dodavanje od Joea Ruklicka i pogodio šut 46 sekundi prije kraja utakmice koji mu je donio 100. poen i rekord koji vjerojatno nikada neæe biti srušen. Veliki broj navijaèa tada je utrèao u teren i otpratio Wilta do svlaèionice dok je igra bila zaustavljena. Legendarni statistièar Harvey Pollack napisao je brojku 100 na komad papira i dao ga Wiltu za poziranje fotografima.

Chamberlain je tako srušio svoj rekord od 78 poena kojega je postavio tri mjeseca prije ovoga. Za tih 100 poena šutirao je 63 lopte, a pogodio 36 te je zabio 28 slobodnih bacanja od 32. To je impresivan podatak ako znamo da mu prosjek karijere jedva prelazi 50% pogoðenih slobodnih bacanja.

“Kako vrijeme prolazi sve više osjeæam dio te utakmice i shvaæam što sam to zapravo uèinio”
, prisjetio se Wilt nakon tri desetljeæa.

Te sezone Chamberlain je imao rekordan prosjek koševa u povijesti lige, èak 50,4 koša po utakmici i postao je jedini igraè koji je postigao više od 4000 poena u jednoj sezoni. Sezone 1961-62 postigao je èak 4029 koševa. Takoðer je bio najbolji te sezone u skokovima sa preko 25 skokova po utakmici.

Fantastièan je podatak da je Wilt na terenu prosjeèno provodio 48,5 minuta po utakmici iako jedna NBA utakmica traje 48 minuta. Warriorsi su te sezone odigrali 10 produžetaka u sedam utakmica. Chamberlain je te sezone na parketu proveo 3882 minute od moguæih 3890. Stvarno nevjerojatno da je u cijeloj sezoni propustio samo 8 minuta igre.

Latest Posts

NE PROPUSTITE