Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

1963-64: Nova era, isti rezultati: Celticsi i dalje na vrhu

Ovo je bila važna godina za ligu i njene najbolje ekipe. Maurice Podoloff, jedini predsjednik/komesar lige kojega je liga ikada imala, otišao je u mirovini prije početka sezone i zamijenio ga je J. Walter Kennedy. U međuvremenu, Boston Celticsi su prvi puta nakon 1950. započeli sezone bez Boba Cousyja. Chicago Zephyrs sele se u Baltimore te postaju Baltimore Bulletsi, dok se Syracuse Nationalsi sele u Philadelphiju, koju su godinu ranije napustili Warriorsi, te uzimaju ime Philadelphia 76ers.

Par impresivnih visokih igrača je ušao u ligu. To su Jerry Lucas (osvojio nagradu za najboljeg rookie igrača sezone) u Cincinnati te Nate Thurmond u San Francisco. Zahvaljujući i sjajnim igračima pristiglim proteklih sezona, NBA liga postaje sve popularnija i primamljivija televizijama, što dovodi do brzog porasta prihoda za cijelu ligu.

Alex Hannum postao je trener ekipe iz San Francisca te je inzistirao na što jačoj obrani ekipe koju predvodi Wilt Chamberlain. Warriorsi su primali najmanje poena po utakmici, samo 102,6 te su na kraju sezone imali dvije pobjede više od St. Louisa čime su osvojili Zapadnu konferenciju.

Warriorsi su uspjeli nadvisiti St. Louis Hawkse Boba Pettita u borbi za Zapad u sedmoj utakmici, no nisu imali šanse protiv fantastičnoga Bostona. Celticsi su pobijedili u pet utakmici u finalu te im je to šesta osvojena titula za redom. Bio je to još jedan dvoboj Chamberlaina protiv Billa Russella, no kao i u većini slučajeva, ponovno je momčad Russella izašla kao pobjednik.

Boston je bio domaćin i All-Star susreta u kojem su igrači Istoka slavili rezultatom 111:107. MVP susreta bio je Oscar Robertson s 26 poena, 14 skokova i 8 asistencija, a zahvaljujući prosjecima od 31,4 poena, 9,9 skokova i 11 asistencija po utakmici bio je i MVP sezone. Momčad Zapada su predvodili Wilt Chamberlain (19 poena, 20 skokova) i Bob Pettit (19 poena, 17 skokova).

Od same All-Star utakmice važniji su bili događaji koji su joj izravno prethodili. Naime, igrači su prijetili štrajkom i neodigravanjem utakmice ako liga ne prizna Udrugu igrača, a budući da je ovo bila prva All-Star utakmica prenošena izravno na nacionalnoj televiziji, to si čelništvo lige nije moglo dozvoliti. Udruga igrača je tako službeno potvrđena te je s vremenom uvelike unaprijedila prava NBA košarkaša.

Celticsima titula šesti put za redom

Bostonova šesta titula je bila jedna od najlakše osvojenih, te su počela kružiti pitanja mogu li Celticsi kako izgubiti uopće. Celticsi su uspoređivani s New York Yankeesima koju su osvojili pet titula za redom i to je bilo velika priznanje još uvijek mladoj NBA ligi. Važan čimbenik u Bostonovoj dominaciji bio je njihov trener Red Auerbach.

“Pobjeđivati nikada ne dosadi”, izjavio je. “Jedino se možda razlozi mijenjaju. Prvo, samo smo htjeli osvojiti titulu. Sada želimo biti najveća ekipa svih vremena. To vas dodatno stimulira.”

NBA sezona 1963/64

Istok

Boston Celtics 59-21
Cincinnati Royals 55-25
Philadelphia 76ers 34-46
New York Knicks 22-58

Zapad

San Francisco Warriors 48-32
St. Louis Hawks 46-34
Los Angeles Lakers 42-38
Baltimore Bullets 31-49
Detroit Pistons 23-57

Najbolja petorka lige

Elgin Baylor
Wilt Chamberlain
Bob Pettit
Oscar Robertson
Jerry West

Latest Posts

NE PROPUSTITE