Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

1963 – ‘Prestari’ Cousy odveo Boston do naslova

Iako su osvojili èetiri NBA naslova, u ožujku 1963, pred poèetak doigravanja, èlanak u Sports Illustrated glasio je: “Boston Celticsi su stara ekipa. Umorna krv teèe kroz njihove proširene vene.”

Bob Cousy, sjajni razigravaè Celticsa, imao je 34 godine ali uspio je osvojiti treæe mjesto meðu najboljim asistentima NBA lige te sezone i K.C. Jones je bio spreman zauzeti njegovo mjesto u rotaciji Bostona. Cousy je dvoboj protiv Jerrya Westa, Elgina Baylora i Lakersa shvaæao kao osobni izazov.

“Ljudi ne znaju o èemu prièaju kada kažu da što si stariji da manje na tebe utjeèe napetost i atmosfera doigravanja”, rekao je Cousy. “Svaki dan se moraš nanovo dokazivati.”

Celticsi su pobijedili Lakerse u prve dvije utakmice u svojoj dvorani. Slijedeæe dvije u gostima svaka je ekipa odnijela po jednu pobjedu. U slijedeæoj su utakmici mogli osigurati naslov, ali nisu uspjeli nakon što je Cousy napravio 6. osobni prekršaj i morao je napustiti teren te su Lakersi slavili 126-119. Tada se postavilo pitanje jesu li Celticsi prestari da dovrše prvenstvo?

Finalna serija preseljena je u Los Angeles. Celticsi su igrali èvrsto i na poèetku posljednje èetvrtine imali vodstvo od 9 poena. Ali tada se Cousy spotaknuo te uganuo lijevi gležanj, zbog èega je morao sjesti na klupu, što je odmah Lakersima otvorilo vrata pobjede te su smanjili zaostatak za 8 poena. Ali Cousy se hrabro vratio u igru za zadnjih 5 minuta i odmah se igra Celticsa u napadu poboljšala te je ukradena lopta i koš Toma Heinsohna odveo Celticse na vodstvo od 4 poena dvije minute prije kraja.

Tada se poèinje pisati povijest. Bob Cousy je svima demonstrirao zato je dobio nadimak Houdini košarkaških terena. Vodio je loptu poput maðionièara koji svojim gledateljima ne dopušta da vide kako izvod trikove, te je u potpunosti kontrolirao svaki napad do samog isteka vremena za napad. Time je natjerao oèajne Lakerse u suludu potjeru za njime u želji da ga fauliraju. Na poslijetku je posljednji puta udario loptom u parket u svojoj karijeri te ju bacio visoko u zrak pa se sirena za kraj utakmice oglasila dok je na semaforu rezultat iznosio 112-109 u korist Celticsa za njihov peti uzastopni naslov prvaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE