Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

1964-65: Chamberlain napušta Warriorse

U pokušaju da smanji dominaciju visokih igrača i poveća kretanje igrača, vodstvo NBA lige proširilo reket s 3,65 metara na 4,87 metara. Dogodila se i velika zamjena igrača tijekom pauze za All-Star natjecanje koja će uvelike utjecati na ligu u sljedećim godinama. Wilt Chamberlain je s 28 godina mijenjan iz San Francisco Warriorsa u Philadelphia 76erse za Paula Nerumanna, Connieja Dierkinga, Leeja Shaffera i novac.

Posljedice su bile odmah vidljive. Warriorsi su pali s omjera pobjeda i poraza prošle sezone 48-32 na razočaravajućih 17-63, dok je Philadelphia napredovala s 34-46 na 40-40. Što je važnije, Chamberlain je opet u diviziji s Celticsima koji će se sada više puta morati obračunavati s njime.

All-Star utakmica odigrana je u St. Louisu, a u vrlo izjednačenoj utakmici Istok je slavio protiv Zapada rezultatom 124:123. MVP nagradu utakmice dobio je Jerry Lucas s 25 poena i 10 skokova, dok je na Zapadu prvo ime bio Wilt Chamberlain s 20 poena i 16 skokova. Svoju petu, i posljednju u karijeri, MVP nagradu sezone dobio je Bill Russell s prosjecima od 14,1 poena, 24,1 skoka i 5,3 asistencija po susretu.

U međuvremenu, osnivač Celticsa Walter Brown preminuo je 1964. te je tako povećan pritisak na Reda Auerbacha koji je imao više zadaća od samog vođenja i treniranja ekipe. Također, nakon završetka prošle sezone u mirovinu je otišao Bob Cousy, no to nije imalo velikog utjecaja na Celticse koji su srušili vlastiti rekord u pobjedama u jednoj sezoni te ih sada ostvarili čak 62 unatoč odlasku u mirovinu Franka Ramseyja i Jima Loscutogga. Lakersi su najbolji na Zapadu s 49 pobjede, a predvode ih West s 31 i Baylor s 27 poena po utakmici. Obojica su završila među najboljih pet strijelaca lige.

Dok su Lakersi bez većih problema pobijedili Baltimore u šest utakmica, Boston i Philadelphia vodili su veliki rat. Ekipe su pobjeđivale na domaćem terenu prvih šest utakmica. U sedmoj, Boston je pobijedio za samo jedan poen, nakon što je Havlicek oduzeo loptu što je Bostonov radio izvjestitelj Johnny Most nazvao “Havlicek je ukrao loptu”. Finale lige nije bilo toliko zanimljivo jer se Lakersi bez ozlijeđenog Elgina Baylora nisu mogli ozbiljnije suprotstaviti pa su Celticsi ponovno osvojili trofej najbolje momčadi lige.

Havlicek krade loptu i spašava dinastiju

Sedma utakmica za naslov prvaka Istočne Konferencije 1965. donijela je nadu ostalim ekipama lige da će netko jednoga dana možda uspjeti pobijediti Boston. Da je Philadelphia uspjela zabiti koš u posljednjih pet sekundi, dinastija Celticsa bi bila zaustavljena na šest uzastopnih naslova te bi možda Philadelphia i Chamberlain započeli svoju dinastiju.

Ali Havlicek je odbio loptu koju je Hal Greer izvodio iz auta i namjeravao dodati Samu Jonesu. Zadržao je loptu kod sebe pet sekundi te je produžio dinastiju Celticsa na još jednu godinu.

NBA sezona 1964/65

Istok

Boston Celtics 62-18
Cincinnati Royals 48-32
Philadelphia Warriors 40-40
New York Knicks 31-49

Zapad

Los Angeles Lakers 49-31
St. Louis Hawks 45-35
Baltimore Bullets 37-43
Detroit Pistons 31-49
San Francisco Warriors 17-63

Najbolja petorka lige

Elgin Baylor
Jerry Lucas
Oscar Robertson
Bill Russell
Jerry West

Latest Posts

NE PROPUSTITE