Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1965 – “Havlicek krade loptu”

Naslovna reèenica najpoznatija je reèenica u povijesti radio prijenosa NBA lige. Ništa se ne može usporediti s tonom izvjestitelja Celticsa, Johnyja Mosta koji je opisivao posljednje sekunde sedme utakmice finala Istoène konferencije izmeðu Celticsa i 76ersa. Spomenuta utakmica igrala se na današnji dan prije 47 godina, 15. travnja 1965. godine.

Celticsi su vodili veæinu utakmice, ali pred kraj Philadelphia dolazi do zaostatka od samo jednog poena, 110:109 i 76ersi su dobili posjed lopte pet sekundi prije kraja nakon što je Bill Russell bacio loptu u zrak i ona je udarila u žice koje drže konstrukciju koša.

Hall of Fame igraè Hall Greer pripremao se da izvede loptu iz auta. Namjeravao je loptu dodati Wiltu Chamberlainu koji se postavio blizu koša, ali Russell je stao ispred Chamberlaina i oduzeo tu moguænost. K.C. Jones nije dozvoljavao Greeru da neometano vidi kome dodati loptu i njegovo skakanje i mahanje rukama na kraju se isplatilo.

Kako bi imao bolji pregled terena, Greer je skoèio i uoèio krilo Cheta Walkera koji se èinio otvoren na vrhu reketa. Ali John Havlicek se postavio nekoliko metara iza linije dodavanja Greera i Walkera tako da se èinilo da je Walker slobodan, iako zapravo nije bio. Havlicek je uoèio da se Greer priprema na dodavanje i brzo je uskoèio u liniju dodavanja. Radio prijenos ovoga trenutka glasio je:

“Greer ubacuje loptu u igru. Baca daleku loptu”, rekao je Johnny Most i promijenio boju glasa u veliko ushiæenje. “Havlicek krade loptu. Dodaje Samu Jonesu. Havlicek je ukrao loptu! Gotovo je! Johnny Havlicek ukrao je loptu!!”

Havlicek je promijenio smjer kretanja lopte lagano dotaknuvši loptu namijenjenu Walkeru prema suigraèu Jonesu koji je zatim vodio loptu do kraja vremena te su tada navijaèi masovno uletjeli u teren. Celticsi su pobijedili Philadelphiju a zatim su i osvojili sedmu titulu prvaka zaredom.

Havlicek je u NBA karijeri postigao preko 26.000 poena i igrao 16 sezona, ali najviše ga se pamti po ukradenoj lopti i poznatoj reèenici Johnnyja Mosta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE