Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

1966-67: Wilt konačno bolji od Russella

Ova sezona pokazala se kao prekretnicom za NBA ligu. Bostonov niz od osam osvojenih prvenstava konačno je završio i sada će jedan drugi klub postaviti rekord u pobjedama u jednoj sezoni. Philadelphia, koja je zaposlila veterana Alexa Hannuma za trenera, počela je s omjerom pobjeda i poraza 45-4 te je završila s do tada najboljim omjerom u povijesti, 68-13.

Chet Walker i Billy Cunningham su postizali više poena dok se Wilt Chamberlain najviše koncentrirao na skokove i obranu. Chamberlain je završio sezonu kao treći strijelac s 24,4 poena po susretu, ali je bio vodeći u ligi po skokovima (24,2) te treći po asistencijama (7,8). To mu je donijelo i drugu uzastopnu titulu MVP-a sezone.

San Francisco ugostio je All-Star utakmicu u kojoj su košarkaši Zapada slavili rezultatom 135:120. Kako je to obično bivalo, opet je nagradu dobio domaći dečko, ovoga puta to je bio Rick Barry koji je utrpao 38 poena, dok je kod Istoka najbolji bio Oscar Robertson s 26 poena i 5 asistencija.

NBA ligi su priključeni Chicago Bullsi dok su Baltimore Bulletsi preseljeni u Istočnu konferenciju. Zbog toga što su postojale dvije konferencije s po pet ekipa, doigravanje lige je doživjelo neke promjene. Prvoplasirana ekipa se nije odmarala nego je igrala protiv četvrtoplasirane ekipe na kraju regularne sezone. Philadelphia se brzo obračunala sa Cincinnatijem u prvoj rundi a zatim je razbila Celticse koje je trenirao Bill Russell u pet utakmica.

Nakon pete utakmice i pobjede Philadelphije, navijači 76ersa sjurili su se na teren kako bi proslavili prolazak 76ersa, ali i ispadanje Bostona. No Chamberlain i ostali igrači su znali da glavnu nagradu još nisu osvojili. 76ersi su osvojili titulu nakon šest utakmica protiv San Francisca za koji je igrao najbolji strijelac lige Rick Barry koji je prosječno ubacivao 35,6 poena po utakmici. Chamberlain je ovime prvi puta osvojio naslov prvaka, i to nakon što je prestao biti najbolji strijelac lige.

Sixersi zaustavili Celticse te osvajaju prvenstvo na gotovo savršen način

Nakon mnogo godina u kojima nisu uspjeli proći Celticse u doigravanju, 76ersi su konačno u gotovo savršenoj sezoni uspjeli zamijeniti Boston na vrhu NBA lige.

“Cijela sezona je bila fantastična, ekipa je igrala gotovo savršenu košarku”, izjavio je bek Wali Jones. “Igrali smo po principu ekipe/obitelji.”

NBA sezona 1966/67

Istok

Philadelphia 76ers 68-13
Boston Celtics 60-21
Cincinnati Royals 39-42
New York Knicks 36-45
Baltimore Bullets 20-61

Zapad

San Francisco Warriors 44-37
St. Louis Hawks 39-42
Los Angeles Lakers 36-45
Chicago Bulls 33-48
Detroit Pistons 30-51

Najbolja petorka lige

Rick Barry
Elgin Baylor
Wilt Chamberlain
Oscar Robertson
Jerry West

Latest Posts

NE PROPUSTITE