Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1967-68: Boston osvaja novu titulu s Russellom

Ove sezone NBA “obitelji” pridružile su se još dvije ekipe. To su bili Seattle SuperSonics i San Diego Rockets koji su igrali na Zapadnoj Konferenciji dok je Detroit preseljen na Istok. NBA liga je sada brojala 12 ekipa te se po prvi puta igrala sezona od 82 utakmice.

Napredak koji je profesionalna košarkaška liga uživala nije nestao u očima promatrača sa strane koji su shvatili da je pravo vrijeme za drugu, konkurentnu profesionalnu ligu. Zbog toga osnovana je ABA liga, s 11 ekipa koje su u sezoni odigrale 78 utakmica. Veći gradovi nisu uspijevali privući NBA ekipe poput Dallasa, Denvera, Houstona ili Oaklanda koji su sada imali profesionalne ekipe u novoj ligi. Liga je dobila na kredibilitetu kada je NBA legenda, George Mikan imenovan za prvog komesara ABA lige, a NBA zvijezda Rick Barry prešao je u redove nove ekipe iz Oaklanda.

U NBA-u, branič Detroita Dave Bing postao je prvi bek koji je predvodio NBA strijelce u jednoj sezoni od 1948. godine. Nagradu za najkorisnijeg igrača sezone odnio je Wilt Chamberlain, s prosjecima od 24,3 poena, 23,8 skokova i 8,6 asistencija po utakmici. Ovo mu je bila treća uzastopna titula MVP-a sezone. Možemo spomenuti da je ove sezone odigrao i nevjerojatnu utakmicu protiv Detroita, koju nitko nikada nije uspio ponoviti. Pistonsima je ubacio 22 poena, uhvatio 25 skokova i podijelio 21 asistenciju, jedina utakmica u povijesti u kojoj je jedan igrač imao preko 20 poena, skokova i asistencija.

All-Star susret odigran je u legendarnom Madison Square Gardenu u kojem je Istok slavio protiv Zapada rezultatom 144:124. MVP susreta bio je Hal Greer s 21 poenom za 17 minuta, dok je na Zapadu najbolji bio Elgin Baylor s 22 poena i 6 skokova.

Prava priča sezona bila je povratak Celticsa, koji su se vratili nakon zaostajanja od 3-1 u pobjedama u finalu Istočne Konferencije. U sedmoj utakmici izbacili su Philadelphiju, dok su u Finalu lige bili bolji od Lakersa i ponovno su osvojili NBA naslov nakon što im to nije uspjelo prošle sezone. Bill Russell se dokazao kao uspješan trener – najviše zahvaljujući utjecaju Russella kao igrača na terenu, budući da je vodio ekipu kao trener-igrač.

Howell najviše želio naslov

Bailey Howell, krilo Celticsa koji je 5 puta nastupio na All-Star utakmici došao je u Boston točno kada je prestao niz od osam uzastopnih NBA naslova prvaka. Ali bio je odlučan vratiti naslov ponovno u Boston nakon što je Philadelphia uspjela zaustaviti Celticse prošle sezone.

“Gdje god da smo otišli, posebno u Philadelphiji, ljudi su vikali: Boston je mrtav. Boston je mrtav. Dinastija je gotova”, izjavio je Howell. “Gdje god da smo došli, navijači su bili veoma glasni. Ali zbog toga sam bio još odlučniji, zaista. Pomoglo nam je da igramo bolje. Kada dobijete takvu pomoć od suparničkih navijača, to vas zaista podigne.”

NBA sezona 1967/68

Istok

Philadelphia 76ers 62-20
Boston Celtics 54-28
New York Knicks 43-39
Detroit Pistons 40-42
Cincinnati Royals 39-43
Baltimore Bullets 36-46

Zapad

St. Louis Hawks 56-26
Los Angeles Lakers 52-30
San Francisco Warriors 43-39
Chicago Bulls 29-53
Seattle SuperSonics 23-59
San Diego Rockets 15-67

Najbolja petorka lige

Elgin Baylor
Dave Bing
Wilt Chamberlain
Jerry Lucas
Oscar Robertson

Latest Posts

NE PROPUSTITE