Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1969 – Završila era Boston – Russell s 11 titula

Sezone 1968-69 Celticsi su smatrani prestarom ekipom da osvoji još jedan naslov prvaka a regularna sezona s omjerom 48-34 i èetvrto mjesto Istoka nisu opovrgnuli to mišljenje. Ali Boston je snažno ušao u doigravanje pobjedivši Philadelphiju i New York na putu do novog Finala.

U Finalu su ih èekali Los Angeles Lakersi sa Wiltom Chamberlainom na poziciji centra koji su bili spremni oduzeti titulu prvaka Bostonu nakon što su izgubili prošlih 6 Finala upravo od Celticsa. “Veæinu susreta koje smo igrali oni su bili bolji od nas“, prisjetio je Jerry West. “Ali 1969. godine nisu bili bolji. Mi smo bili bolji. I nismo pobijedili. I to je bilo najteže.”

Veliki rivali, Lakersi i Celticsi, došli su do sedme utakmice Finala koja se igrala u Los Angelesu gdje su èelnici Lakersa postavili tisuæe balona ispod krova za proslavu prvog naslova prvaka otkada se ekipa preselila u Kaliforniju prošloga desetljeæa. Ali ta se proslava nije dogodila. Bila je to èvrsta utakmica koja je dobila pobjednika tek u posljednjim sekundama, kada je Don Nelson, igraè Bostona, pogodio šut pri kome se lopta prvo odbila od obruèa, vinula u zrak i zatim prošla kroz mrežicu što je donijelo Bostonu pobjedu 108-106. To je bila 11. titula prvaka Celticsa u posljednjih 13 godina i time je završila najveæa dinastija otkako se igra profesionalna košarka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE