Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

1970 – ‘Mr. Clutch’ zabija s 18 metara

NBA Finale iz 1970. pamte se po Willisu Reedu koji je šepajuæi došao na parket Madison Square Gardena na sedmu utakmicu Finala i postigao prvi koš na utakmici koji su Knicksi pobijedili 113-99 protiv Los Angeles Lakersa i osvojili prvi NBA naslov prvaka u bogatoj povijesti Knicksa.

Ali treæa utakmica finalne serije priuštila je jedan od nezaboravnih trenutaka NBA povijesti zahvaljujuæi Jerryu West, koji je pogodio sjajan šut zbog èega je prozvan “Mr. Clutch” koji oznaèava sjajnu igru na kraju utakmice.

Nakon što su obje ekipe pobijedile po jednu utakmicu, Finale se preselilo u Los Angeles za treæu utakmicu u kojoj su Lakersi na poluvremenu imali sigurno vodstvo 56-42. Knicksi su, predvoðeni Daveom DeBusschereom i Dickom Barnettom, polako stizali vodstvo i na kraju došli do rezultata 96-96 dvije minute prije kraja utakmice. Ekipe su se izmjenjivale u vodstvu te je Wilt Chamberlain pogodio jedno slobodno bacanje za rezultat 100-100 13 sekundi prije kraja utakmice.

DeBusschere je zabio šut tri sekunde prije kraja i New York je imao prednost od 2 poena. Lakersi više nisu imali time-out na raspolaganju pa je Jerry West uzeo loptu u svoje ruke, približio se košu Knicksa što je bliže mogao te šutirao loptu s udaljenosti od 18 metara. Lopta je prošla kroz obruè što je oznaèilo da utakmica ide u produžetak.

Iako su Lakersi pogodili nevjerojatan šut za produžetak, Knicksi su se uspjeli oporaviti te su pobijedili rezultatom 111-108. Da je West pogodio takav šut danas, to bi oznaèilo pobjedu Lakersa jer bi šut vrijedio tri poena, ali na njegovu žalost, tada još nije uveden šut za tri poena.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=eSzwdu9zCnk]

Latest Posts

NE PROPUSTITE