Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

1976 – Najbolja utakmica svih vremena

Ovo je prièa o utakmici za koju mnogi smatraju da je najbolja svih vremena. Legendarni komentator Rick Barry je prenosio tu utakmicu i proglasio ju “najuzbudljivijom košarkaškom utakmicom koju je ikada vidio” i svi koji su imali sreæe da ju pogledaju u živo u Boston Gardenu 4. lipnja 1976. vjerojatno bi se složili s time.

To je bila peta utakmica NBA Finala izmeðu Boston Celticsa i Phoenix Sunsa. Obje ekipe su do tada pobijedile po dvije utakmice. Utakmica je završila nakon tri produžetka i to je bila prva utakmica Finala koja je imala toliko produžetaka koji su ukljuèivali trilere, preokrete i sve ostalo što samo košarka može ponuditi.

Na kraju prvog produžetka trener Bostona, Paul Silas zvao je time-out, ali na njegovu sreæu sudac Richie Powers to nije primjetio. Da je sudac to uoèio, Bostonu bi bila svirana tehnièka pogreška buduæi da su iskoristili sve time-oute u prvom produžetku. Time bi vjerojatno utakmica bila riješena na stranu Sunsa.

U drugom produžetku Sunsi su imali prednost od jednog poena èetiri sekunde prije kraja. Ali Boston je imao loptu i John Havlicek se sjurio na koš i zabio šut od table koji je oznaèio ulazak u teren stotina najžešæih navijaèa koji su poèeli slaviti pobjedu. Nakon što su suci uveli red na teren, vratili su jednu sekundu za posljednji napad Phoenixa.

Tada je trener Sunca Paul Westphal zvao time-out za koji je znao da ga nema pa mu je dosuðena tehnièka pogreška i Boston je došao na vodstvo od dva poena, ali Sunsi su dobili moguænost da loptu izvedu s linije centra, a ne ispod svoga koša. Ger Heard uhvatio je dodavanje, okrenuo se i pogodio šut sa zvukom sirene što je oznaèilo da æe se igrati i treæi produžetak, a Boston Garden je ostao bez zvuka.

Buduæi da su svi glavni igraèi izišli iz igre zbog 6 osobnih pogrešaka, pobjedu je odnijela ekipa koja je imala bolje rezervne igraèe. Kod Bostona to je bio Glenn McDonald koji je uspio odvesti Celticse do pobjede. Postigao je 6 poena u treæem produžetku i odveo Boston do iscrpljujuæe pobjede 128-126. Dva dana kasnije Celticsi su ponovno bili bolji od Sunsa, rezultatom 87-80 te su osvojili svoj 13 naslov NBA prvaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE