Tuesday, September 27, 2022

ZADNJE OBJAVE

1976 – Najbolja utakmica svih vremena

Ovo je prièa o utakmici za koju mnogi smatraju da je najbolja svih vremena. Legendarni komentator Rick Barry je prenosio tu utakmicu i proglasio ju “najuzbudljivijom košarkaškom utakmicom koju je ikada vidio” i svi koji su imali sreæe da ju pogledaju u živo u Boston Gardenu 4. lipnja 1976. vjerojatno bi se složili s time.

- Advertisement -

To je bila peta utakmica NBA Finala izmeðu Boston Celticsa i Phoenix Sunsa. Obje ekipe su do tada pobijedile po dvije utakmice. Utakmica je završila nakon tri produžetka i to je bila prva utakmica Finala koja je imala toliko produžetaka koji su ukljuèivali trilere, preokrete i sve ostalo što samo košarka može ponuditi.

Na kraju prvog produžetka trener Bostona, Paul Silas zvao je time-out, ali na njegovu sreæu sudac Richie Powers to nije primjetio. Da je sudac to uoèio, Bostonu bi bila svirana tehnièka pogreška buduæi da su iskoristili sve time-oute u prvom produžetku. Time bi vjerojatno utakmica bila riješena na stranu Sunsa.

U drugom produžetku Sunsi su imali prednost od jednog poena èetiri sekunde prije kraja. Ali Boston je imao loptu i John Havlicek se sjurio na koš i zabio šut od table koji je oznaèio ulazak u teren stotina najžešæih navijaèa koji su poèeli slaviti pobjedu. Nakon što su suci uveli red na teren, vratili su jednu sekundu za posljednji napad Phoenixa.

- Advertisement -

Tada je trener Sunca Paul Westphal zvao time-out za koji je znao da ga nema pa mu je dosuðena tehnièka pogreška i Boston je došao na vodstvo od dva poena, ali Sunsi su dobili moguænost da loptu izvedu s linije centra, a ne ispod svoga koša. Ger Heard uhvatio je dodavanje, okrenuo se i pogodio šut sa zvukom sirene što je oznaèilo da æe se igrati i treæi produžetak, a Boston Garden je ostao bez zvuka.

Buduæi da su svi glavni igraèi izišli iz igre zbog 6 osobnih pogrešaka, pobjedu je odnijela ekipa koja je imala bolje rezervne igraèe. Kod Bostona to je bio Glenn McDonald koji je uspio odvesti Celticse do pobjede. Postigao je 6 poena u treæem produžetku i odveo Boston do iscrpljujuæe pobjede 128-126. Dva dana kasnije Celticsi su ponovno bili bolji od Sunsa, rezultatom 87-80 te su osvojili svoj 13 naslov NBA prvaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE