Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

1980 – Magic u središtu pozornosti NBA Finala

Magic Johnson zapoèeo je svoju rookie sezonu sa Los Angeles Lakersima gdje ga je ‘pod svoju ruku‘ uzeo kapetan Kareem Abdul-Jabbar koji je u prvoj utakmici pogodio pobjednièki šut u posljednjoj sekundi. Mladi Magic bio je presretan, ali Kareem ga je smirio rekavši da je tek poèetak sezone, da ima još 80 utakmica, a nakon toga i najvažniji dio sezone, doigravanje.

Kada je doigravanje poèelo, Abdul-Jabbara i ostatak Lakersa ponio je Magicov entuzijazam te su došli do Finala u kojima su ih èekali Julius Erving i Philadelphia 76ersi. Dvije utakmice pobijedili su Lakersi, dvije 76ersi i u petoj utakmici kapetan Lakersa iskrenuo je gležanj, no Lakersi su uspijeli pobijediti 108-103. Abdul-Jabbar je šepajuæi postigao 14 poena u kljuènim trenutcima.

No izgledalo je da æe utakmica broj 6 biti sasvim drugaèija prièa. Kada je ekipa polijetala sa aerodroma za Philadelphiju, Kareem je ostao kod kuæe. Magic je rekao da to nije problem i zauzeo je Kareemovo mjesto u prvom redu. Namignuo je treneru Paulu Westheadu i tada radosno objavio suigraèima: “Ne bojte se, E.J. je ovdje“.

Johnsonovo pouzdanje pozitivno je djelovalo na moral ekipe, a on je to i potvrdio nevjerojatnom izvedbom na utakmici. Zapoèeo je utakmicu na mjestu Abdul-Jabbara, a kasnije je igrao i svaku ostalu poziciju na terenu. U nekim trenutcima igrao je na svojoj prirodnoj poziciji, razigravaèa igre, a neko vrijeme odigrao je i kao centar. Njegova statistika na kraju utakmice iznosila je 42 poena, 15 skokova i 7 asistencija. Lakersi su, iako pomalo iznenaðujuæe, uvjerljivo slavili sa 123-107 i osvojili prvi od pet naslova prvaka Ervina Magica Johnsona.

Nakon utakmice, zagledao se u TV kamere te poslao poruku svome kapetanu koji je bio kod kuæe: “Ovo je bilo za tebe, veliki“.

Latest Posts

NE PROPUSTITE