Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

1980 – Nevjerojatni Dr. J.

U karijeri ispunjenoj spektakularnim i nezaboravnim potezima, jedan potez Juliusa Ervinga istièe se kao veæi od svih ostalih.

To se dogodilo u posljednjoj èetvrtini èevtrte utakmica NBA Finala 1980. godine, kada je Ervingova Philadelphia vodila bitku protiv Los Angeles Lakersa. Lakersi su pobijedili u prve dvije od tri utakmice i Sixersima je trebala pobjeda kod kuæe da izjednaèe finalnu seriju.

Utakmica broj 4 bila je izjednaèena u èetvrtoj èetvrtini kada je Erving postigao jedan od najnevjerojatnijih koševa u povijesti NBA lige. Imao je loptu s desne strane koša, èuvao ga je Mark Landsberger, sporo krilo Lakersa. Erving je iskoristio svoju ekslozivnost da proðe pokraj Landsbergera uz prednju liniju i skoèio je prema obruèu, èinilo se da æe to biti polaganje ili zakucavanje.

Odjednom, centar Lakersa, Kareem Abdul-Jabbar postavio se ispred Ervinga, odluèan da blokira šut ili barem napravi prekršaj. Dr. J. veæ je bio u skoku te je nevjerojatno skrenuo vlastito tijelo kako bi izbjegao Abdul-Jabbara te se našao iza table. Izgledalo je da je u bezizlaznoj situaciji, ali nekako je uspio proletjeti pokraj Kareema i desnom rukom postiæi koš na drugi obruè.

Publika je bila zapanjena prije nego što su poèeli usklici oduševljenja. Lakersi su jednostavno bili zaprepašteni.

Bio sam tamo, pokušavao osvojiti prvenstvo kada se to dogodilo“, rekao je Magic Johnson, tada rookie razigravaè Lakersa. “Bilo je nevjerojatno. On je to zapravo uspio napraviti. Pomislio sam što sada, trebamo li nastaviti igrati ili ga pitati da to ponovi. To je najbolji košarkaški potez koji sam ikada vidio, najbolji ikada.”

Ervingov koš pomogao je u pobjedi 105-102, ali Lakersi su ipak osvojili prvenstvo nakon šest utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE