Thursday, May 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

1981 – Genijalnost Larrya Birda

Malo je igraèa imalo takav osjeæaj za igranje košarke kao Larry Bird i rijetko je kada taj osjeæaj rezultirao akcijama kakve je Bird radio na terenu tijekom prve utakmice NBA Finala 1981. godine izmeðu Boston Celticsa i Houston Rocketsa.

Rocketsi, predvoðeni Mosesom Maloneom, bolje su krenuli u utakmicu i na poluvremenu imali prednost 57-51 i utakmica je bila izjednaèena sve do trenutka kada je Larry Bird pogodio šut za kojeg je legendarni Red Auerbach rekao da je to najbolji šut koji je neki igraè ikada izveo.

Bird je uputi loptu prema košu s udaljenosti od 5 metara i èim mu je lopta sišla s ruke znao je da æe promašiti. Preptostavljajuæi da æe lopta odskoèiti od obruèa desno, Bird je pojurio prema tome mjesto prije nego što je lopta uopæe došla do obruèa i bio je na pravome mjestu kada se lopta odbila od obruèa prema desnoj èeonoj liniji.

Uhvatio je loptu u letu desnom rukom i moment tijela ga je vukao iza table, ali brzo je prebacio loptu u lijevu ruku i nekako uspio pogoditi koš. Boston Garden je jednostavno eruptirao i Celticsi su pobijedili 98-95 te osvojili prvenstvo nakon šest utakmica.

To je bila najbolja akcija koju sam ikada vidio. Larry Bird je igraè sudbine“, izjavio je oduševljeni Auerbach.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=X0e1LoNXevM]

Latest Posts

NE PROPUSTITE