Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

1981. – “Genijalnost Larryja Birda”

Malo je igrača imalo takav osjećaj za igranje košarke kao Larry Bird i rijetko je kada taj osjećaj rezultirao akcijama kakve je Bird radio na terenu tijekom prve utakmice NBA Finala 1981. godine između Boston Celticsa i Houston Rocketsa.

Rocketsi, predvođeni Mosesom Maloneom, bolje su krenuli u utakmicu i na poluvremenu imali prednost 57-51 i utakmica je bila izjednačena sve do trenutka kada je Larry Bird pogodio šut za kojeg je legendarni Red Auerbach rekao da je to najbolji šut koji je neki igrač ikada izveo.

Bird je uputi loptu prema košu s udaljenosti od 5 metara i čim mu je lopta sišla s ruke znao je da će promašiti. Preptostavljajući da će lopta odskočiti od obruča desno, Bird je pojurio prema tome mjesto prije nego što je lopta uopće došla do obruča i bio je na pravome mjestu kada se lopta odbila od obruča prema desnoj čeonoj liniji.

Uhvatio je loptu u letu desnom rukom i moment tijela ga je vukao iza table, ali brzo je prebacio loptu u lijevu ruku i nekako uspio pogoditi koš. Boston Garden je jednostavno eruptirao i Celticsi su pobijedili 98-95 te osvojili prvenstvo nakon šest utakmica.

“To je bila najbolja akcija koju sam ikada vidio. Larry Bird je igrač sudbine”, izjavio je oduševljeni Auerbach.

Latest Posts

NE PROPUSTITE