Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

1982- Boston i Sixersi za finale

Boston Celticsi i Philadelphia 76ersi noæas igraju odluèujuæu sedmu utakmicu polufinala Istoka; susret se igra u zelenom hramu Boston Celticsa, a pobjednik odlazi u finale konferencije te æe igrati protiv Miami Heata. Meðutim, povijest nam je prije toèno 30 godina podarila jednu od najboljih serija u povijesti NBA lige – Celticsi i Sixersi su se 1982. godine našli u finalu Istoka, a da stvar bude još bolja, i ta serija ponudila nam je odluèujuæu sedmu utakmicu koja je navijaèima Celticsa ostala u ne baš tako lijepom sjeæanju. Prisjetimo se kako je to izgledalo daleke 1982. godine u dosta sliènom scenariju.

Sixersi su nakon èetiri utakmice poveli 3-1, a finale im je bilo na dohvat ruke. No, Celticsi su se, isto kao i godinu prije (poznato finale Istoka 1981. godine i odlazak Celticsa u finale – prvi Birdov naslov), vratili i uspjeli izjednaèiti seriju. Julius Erving je ponovno bio na aparatima, a Bird je imao sav momentum ovog svijeta i zadnju stanicu prije finala u svojoj kuæi – poznatom Boston Gardenu. No, ovoga puta prièa je bila drugaèija.

Sixersi su se sigurno pribojavali poraza i još jednog ispadanja, Boston je u svojoj bogatoj povijesti izgubio samo jednu jedinu sedmu utakmicu kod kuæe i to 1973. godine protiv New York Knicksa, najviše zbog ozljede Johna Havliceka.

S obzirom da se igrala odluèujuæa utakmica, veoma èudno je bilo vidjeti veliki broj koševa na obje strane. Sixersi su cijelo prvo poluvrijeme igrali fenomenalnu tranzicijsku igru koju je vodio razigravaè Maurice Cheeks, dok je Andrew Toney (inaèe prvi strijelac Sixersa u doigravanju) bio sveprisutan kod igre na postavljenu obranu te je zabio 16 poena u prvom poluvremenu. Veliki faktor bio je i izvanredan defenzivac Bobby Jones, njegov zadatak bio je zaustaviti Birda na sve moguæe naèine, a Jones je to radio najbolje u ligi. Celticsi su prikljuèak držali zbog unutarnje igre McHalea i Parisha, dok je Bird, unatoè 11 poena u prvom poluvremenu, bio iscrpljen i izmoren zbog konstantnog pritiska Jonesa. Sixersi su na poluvremenu vodili 52:49.

Celticsi su se poèetkom drugog poluvremena našli u velikim problemima, startni razigravaè Gerald Henderson morao je na prisilan odmor zbog pete osobne pogreške te se zbog toga izgubila brzina i teènost u igri. Sixersi su to izvrsno iskoristili pa su poèetkom drugog poluvremena razliku poveæali na +10, a na kraju treæeg perioda imali su ogromnu prednost 83:71. Kada su Toney i Erving pojaèali tempo u zadnjoj dionici, domaæinima više nije bilo spasa – Sixersi su bili na putu za veliko NBA finale protiv Los Angeles Lakersa.

Andrew Toney, inaèe poznat pod nadimkom “The Boston Strangler” (davitelj Bostona), susret je završio s 34 poena, a cijelu seriju je zabijao 26 poena po utakmici. Erving je proglašen igraèem utakmice, a uz 29 zabijenih poena, podijelio je i 5 dodavanja i pokazao se kao najbitniji èimbenik u drugom poluvremenu kada su Sixersi napravili najveæu prednost. Meðutim, ovaj playoff okršaj najviše je ostao poznat po jednoj stvari. Naime, pri samom kraju utakmice navijaèi Celticsa su skandirali “Beat LA” igraèima Sixersa te su im na taj naèin htjeli dati do znanja da svim srcem žele da pobijede omražene Lakerse u velikom NBA finalu.

Philadelphia je na kraju godinu završila porazom protiv Lakersa 4-2, a ovoj momèadi se godinu nakon pridružio Moses Malone te su Sixersi iz 1983. godine ostali poznati kao jedna od najboljih ekipa u povijesti NBA lige. Poznati ”Fo-Fo-Fo” playoff run i “metla” Lakersima u finalu starijim navijaèima Phile još uvijek izmami osmijeh na lice.

Antonio Rogulj pokrenuo je portal TrueNba kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE