Monday, May 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

1984 – Kareem postaje najbolji strijelac svih vremena

Kulisa jednoga od najveæih dogaðaja u povijesti NBA lige bila je u najmanju ruku neobièna. Dvorana Thomas and Mack Center u kampusu sveuèilišta Nevada-Las Vegas bilo je mjesto gdje su igraèi Utah Jazza igrali nekoliko domaæih utakmica tijekom 1980-ih kako bi privukli nove navijaèe.

Ali ako je mjesto dogaðaja bilo neobièno, onda je sam dogaðaj bio veoma poznat. Šut koji je Karrem Abdul-Jabbar pogodio 5. travnja 1984. bio je njegov poznati sky-hook, nebranjiv za sve protivnièke igraèe. Tim šutom Karrem je postao igraè s najviše postignutih poena u povijesti NBA lige.

Magic Johnson asistirao je za taj povijesni koš dodavši loptu Abdul-Jabbaru pod koš. To je bila uobièajena situacija otkako je Magicov dolazak u Los Angeles 1979. nekako probudio pomalo opadajuæu Kareemovu karijeru. Veteran je primao pozitivnu energiju ‘rookiea’ i rezultat je bilo osvajanje naslova prvaka 1980., prvog od 5 koji je ovaj dvojac osvojio tijekom 80-ih.

Abdul-Jabbar primio je dodavanje sa centrom Jazzera, Markom Eatonom iza njega. Fintirao je desno i Eaton se dovoljno pomaknuo da oslobodi malo mjesta Karremu. Kareem se okrenuo u drugom smjeru, prema lijevoj aut-liniji dok se Eaton trudio sustiæi ga. Tada je Kareem izveo svoj poznati sky-hook. Odrazio se lijevom nogom i potpuno ispruženom desnom rukom uputio jedan od najpoznatijih i najuèinkovitijih šuteva koji je NBA liga ikada vidjela. Lopta je prošla kroz koš i to je bio 31420 Abdul-Jabbarov koš u karijeri, jedan više od Wilta Chamberlaina.

Abdul-Jabbar završio je svoju dvadesetogodišnju NBA karijeru nakon sezone 1988-89 sa 38387 postignutih poena u regularnom dijelu sezone, 5762 u doigravanju i 251 na All-Star utakmicama. Sve su to NBA rekordi koji æe teško biti srušeni.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=PNiXIZBPaQA]

Latest Posts

NE PROPUSTITE