Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

1984 – Kraða Hendersona spašava Celticse

U NBA povijesti upisane su tri kljuène ukradene lopte koje su odluèile pobjednike, èek i prvake. Jedna se dogodila 1965. godine od strane Johna Havliceka, jedna 1987. godine s Larryem Birdom i treæa 1984. u kojoj je glavni protagonist bio braniè Bostona Gerald Henderson. Iako se nikada neæe prikljuèiti Havliceku i Birdu u Dvorani slavnih, jedino se Hendersonova kraða dogodila u NBA Finalu, kada su Celticsi igrali protiv velikih rivala Los Angeles Lakersa.

To je bila finalna serija koja se oèekivala veæ 5 godina, otkada je Magic Johnson, tada igrajuæi za Michigan State, porazio Indiana State predvoðen Larryem Birdom u jednoj od najboljih sveuèilišnih utakmica svih vremena.

Lakersi su pobijedili u prvoj utakmici rezultatom 115-109 dok je druga utakmica bila mnogo neizvjesnija. 15 sekundi prije kraja posljednje èetvrtine Lakersi su imali vodstvo 115-113 i posjed lopte. Nakon timeouta James Worthy ubacio je loptu u igru Johnsonu, dobio povratno dodavanje i zatim je htio dodati na drugu stranu terena Byronu Scottu. Ali tada se Henderson, koji je nakratko ostavio Scotta samoga kako bi udvojio Johnsona, brzo vratio i presjekao dodavanje te je postigao polaganje koje je izjednaèilo utakmicu i odvelo ju u produžetak.

Hendersonova kraða šokirala je Lakerse do te mjere da je Magic posljednih nekoliko sekundi driblao loptu i nije uputio šut prema košu. Celticsi su nakon produžetka pobijedili 124-121, a kljuèna akcija bila je asistencija Hendersona Scottu Wedmanu za koš koji je odluèio pobjednika. Na kraju su Celticsi uspijeli osvojiti svoj 15. naslov NBA prvaka nakon sedam napetih utakmica.

Iskreno govoreæi, da nije bilo te kraðe, vjerojatno bismo bili pometeni“, priznaje Bird.

Pretpostavljam da æe se moja karijera pamtiti po toj ukradenoj lopti“, izjavio je Henderson. “Ljudi mi to spominju cijelo vrijeme. Ali na toj istoj utakmici, u produžetku, mislim da je znaèajnija akcija kada sam asistirao Wedmanu za pobjednièki šut. To prolazi neopaženo, ali više cijenim tu asistenciju nego ukradenu loptu. Ta su dva poena oluèila pobjednika.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE