Saturday, December 2, 2023

ZADNJE OBJAVE

1984- Rekordna veèer kralja New Yorka

Madison Square Garden najpoznatija je dvorana u sportskom svijetu. Blještava svjetla košarkaškog hrama kroz povijest su nam podarila velièanstvene individualne predstave velikana NBA lige. Navijaèima Knicksa je jedna od njih ostala urezana dublje od svih, Bernard King im je darovao noæ koju æe teško zaboraviti.

New York Knicksi i njihovi susjedi New Jersey Netsi su na Božiæ 1984. godine odigrali izvanredan dvoboj. No, zvijezda veèeri je bio Bernard King, kralj New Yorka koji je svoju momèad sezonu prije odveo do playoffa gdje su u polufinalu Istoka skoro eliminirali moæne Celticse kojima je trebalo 7 utakmica da ih pobijede.

King je u susret ušao kao vodeæi strijelac lige i u prosjeku je zabijao malo manje od 33 poena. Unatoè tome nitko nije oèekivao eksploziju koja se dogodila tu veèer. King u utakmicu ulazi agresivno i sa svojim poznatim baseline fadeawayom sam odvodi Knickse do vodstva na poluvremenu u kojem zabija rekordnih 40 poena, najviše u povijesti New York Knicksa. Najvjerniji navijaèi u MSG-u su znali da gledaju predstavu za pamæenje.

U drugom poluvremenu je zabio još 20 poena i to mu je bilo dosta da skine i all-time rekord Knicksa koji je držao Richie Gurin koji je davne 1959. zabio 57 poena. Kingova veèer karijere i rekord na Božiæ nažalost nisu donijeli pobjedu Knicksima, Netsi su na krilima Michael Ray Richardsona ipak zaustavili ostatak momèadi i pobijedili 120:114.

Bernard King je u toj sezoni pretrpio tešku ozljedu koljena koja ga je s terena udaljila cijelu sezonu 1985./1986. Bez obzira na sve probleme vratio se i odigrao sumrak svoje karijere za Washington Bulletse za koje je u sezoni 1990./1991. zabijao 28 poena u prosjeku.

Kingov baseline fadeaway smatra se jednim od najubojitijih oružja u povijesti košarke, nitko ga nije mogao braniti. Njegov brzi izbaèaj šuta i nevjerojatna eksplozivnost su mu donijeli mnoge individualne nagrade. All-Star utakmicu igrao je 4 puta, 2 puta je bio u najboljoj petorci lige, a vodeæi strijelac lige je bio u veæ spomenutoj sezoni 1985./1986. Jedino što mu nedostaje je NBA naslov koji nikada nije osvojio.

Navijaèi Knicksa ga se sjeæaju s osmijehom na licu i mnogi smatraju da je meðu najboljim igraèima u povijesti njihovoga kluba.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE