Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

1985 – Bird uništava Atlantu

Kevin McHale je 3. ožujka 1985. godine Detroit Pistonsima zabio svoj rekord karijere, 56 poena. Larry Bird mu je nakon što je prešao 50 uporno dodavao loptu i govorio mu da ide preko 60 poena i da uðe u odabrano društvo. McHaleu nažalost to nije uspjelo, a Bird je nakon utakmice èak bio i ljut na svog suigraèa. Nisu prošla niti dva tjedna, a Larry je prešao tu granicu i upisao se u košarkašku povijest.

Na današnji dan prije 27 godina, 12. ožujka 1985. godine, Boston Celticsi odigrali su protiv Atlanta Hawksa u New Orleansu susret u kojem je jedan igraè pokazao sva svoja oružja i talente. Larry Bird je sezonu prije osvojio svoju prvu MVP nagradu i drugi naslov u karijeri, naravno bio je i MVP finala. Mnogi struènjaci i košarkaški zaljubljenici su ga smatrali najboljim igraèem na planetu, što je bilo i mišljenje proslavljenog trenera i lica Boston Celticsa Reda Auerbacha.

Veæ na poèetku susreta vidjelo se da je Bird “nabrijan” i da je njegova ruka namještena. S preciznim vanjskim šutevima, igrom u postu i savršenim dodavanjima radio je velike probleme obrani Atlante koja je u to vrijeme bila meðu elitnim obrambenim ekipama. U prvom poluvremenu Bird je zabio 23 poena, ali ekshibicija košarkaškog savršenstva koju je pokazao u drugom poluvremenu komentatore i publiku je dovela doslovno na rub ludila.

Samo u treæoj èetvrtini Bird je zabio 19 poena, trener Hawksa Mike Frattelo je u nevjerici gledao kako jedan igraè sam pobjeðuje i razbija njegovu ekipu. Dominique Wilkins, Doc Rivers, Tree Rollins i Antoine Carr su ga pokušali èuvati, ali lijeka nije bilo. Reakcije igraèa koji su sjedili na klupi Atlante su dovoljan pokazatelj koliko je Bird tu veèer bio dominantan. Kratak odmor na poèetku zadnje dionice Birdu je bio dovoljan da nastavi svoju veèer karijere. U zadnjoj èetvrtini je zabio još 15 poena, što je bilo dovoljno za all-time rekord Boston Celticsa.

“Larry Bird je zabio 60 poena! Ovo je najbolja šuterska veèer koju sam vidio u svom životu!”, uzvikivao je u šokirani komentator.

“Kevin je napravio veliku grešku, trebao je zabiti barem 62 poena protiv Pistonsa, imao je dovoljno vremena”, u šali je rekao Bird nakon utakmice.

Larry Legend je tu sezonu osvojio svoju drugu od tri uzastopne MVP nagrade, sredinom 80-ih godina on je bio najbolji košarkaš na svijetu. Te sezone u finalu se opet susreo sa svojim rivalom Magicom Johnsonom koji je ovaj put bio uspješniji. Lakersi su te godine u finalu pobijedili Celticse 4-2.

Bird se kroz svoju bogatu karijeru okitio s 3 NBA prstena i definitivno je najbolji bijeli igraè u povijesti, a po mnogima spada i u petoricu najboljih ikada. Dva puta je bio MVP finala, 12 puta je izabran u All-Star selekciju, 9 puta zaredom uvršten je u prvu petorku NBA lige, uz Craiga Hodgesa  je jedini igraè koji je titulu najboljeg tricaša osvojio tri puta zaredom i proglašen je rookiejem godine u svojoj briljantnoj prvoj sezoni. Godine 1993. uvršten je u košarkašku Kuæu slavnih i jedini je igraè koji je uz NBA naslov osvojio i nagradu za trenera godine vodeæi Indiana Pacerse.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE