Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

1985 – Ostarjeli Kareem kao mladiæ

Kareem Abdul-Jabbar bio je 38-godišnjak a tako je i izgledao kada su 27. svibnja 1985. Boston Celticsi razbili Lakerse u prvoj utakmici NBA Finala rezultatom 148-114. Centar Lakersa izgledao je umorno i bez snage te ga je Robert Parish bez problema nadigrao tu utakmicu.

Sljedeæi dan, na sastanku ekipe Lakersa u hotelu, Kareem je išao od jednoga do drugog igraèa i isprièavao se zbog nedovoljnog zalaganja na utakmici. “Osramoæen sam“, priznao je Abdul-Jabbar.

Ali takva utakmica se nije ponovila. Pat Riley, tada trener Lakersa, prisjeæa se transformacije ekipe izmeðu prve i druge utakmice.

Kareem je bio loš, znao je da je loš i priznao je to“, rekao je Riley. “Rekao sam mu, iskreno, da nije igrao dovoljno dobro. On mi je to isto rekao, rekao je to i ostatku ekipe. Napravio je ugovor s nama da se tako što nikada više ne ponovi, ikada. Nakon toga, Kareem je imao onaj pogled u oèima, bilo je oèito da se nešto promijenilo.

U drugoj utakmici Finala, Kareem je nadtrèao Parisha te postigao 30 poena, uhvatio 17 skokova i podijelio 8 asistencija za pobjedu Lakersa 109-102. Sljedeæe dvije utakmice su otišle po jedna na svaku stranu. U kljuènoj petoj utakmici Abdul-Jabbar postigao je 36 poena u pobjedi Lakersa 120-111. Sljedeæa utakmica igrala se u Bostonu i ondje su Lakersi zatvorili seriju pobjedom 111-100. Prije toga su izgubili osam Finalnih utakmica za redom u Boston Gardenu.

Abdul-Jabbar proglašen je najkorisnijim igraèem Finala i sa 38 godina on je najstariji igraè kojemu je dodijeljena ta nagrada. Veæ je jednom bio MVP Finala, 1971. godine kada je imao 24 i zvao se Lew Alcindor te igrao za Milwaukee Buckse.

Pobio je sve kritike“, izjavio je Riley nakon Finala. “On se suprotstavlja logici. Jednostavno je nevjerojatan. Smatram da je on najposebniji i najizdržljiviji sportaš našeg vremena.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE