Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

1986. – Kako je Larry Bird pomeo Milwaukee Buckse

Momčad Boston Celticsa iz sezone 1985/86 je po mnogima najbolja NBA družina svih vremena uz legendarne Chicago Bullse iz sezone 1995/96. Okosnica nevjerojatno nesebične momčadi je bio 206 centimetara visoki bijelac koji, kako je u šali znao reći njegov suigrač Kevin McHale, nije mogao preskočiti zidić visok 30 centimetara.

Larry Bird nije bio atletičan, brz i skočan, ali je bio veliki košarkaš s još većom košarkaškom inteligencijom. Najbolji bijelac koji je ikada igrao nama omiljen sport, a slobodno se može uvrstiti i među pet najvećih košarkaša svih vremena. U sezoni 1985/86 je, sa svojim Boston Celticsima, radio čudesa.

Dennis Johnson, Danny Ainge, Robert Parish, Kevin McHale, Bill Walton, Larry Bird, Scott Wedman i Jerry Sichting (petorica igrača su danas članovi košarkaške Kuće slavnih) su te godine, kroz regularnu sezonu i doigravanje, ostvarili neponovljivi omjer 50-1 u starom Boston Gardenu. Cijelu godinu su izgubili samo jednu jedinu utakmicu kod kuće, i to u prosincu protiv mladog Clydea Drexlera i Portland Trail Blazersa. U doigravanju i finalu nisu izgubili utakmicu pred svojim navijačima, a u finalu Istoka su pomeli Milwaukee Buckse, inače vrhunsku obrambenu ekipu, koju je vodio trener Don Nelson.

Larry se osvrnuo na ovu momčad: “Bili smo savršena ekipa. To je najbolja momčad koju sam ikada vidio. Imali smo visoke igrače, bekove, odličnu klupu i bili smo veoma inteligentni. Čim je započeo trening kamp znao sam, ako ne bude ozljeda, da ćemo se prošetati do naslova. Nikada u životu nisam imao takav osjećaj.”

Osveta “ptice” iz Bostona

Bird nije volio Milwaukee Buckse, momčad koja je uz Philadelphia 76erse i Boston Celticse tada bila elita izuzetno kompetitivnog Istoka. U doigravanju 1983. godine je doživio metlu po prvi i zadnji puta u 12 godina dugoj karijeri, i nije je zaboravio. Bucksi su tada brutalno izbacili Celticse iz trke za NBA naslov (4-0), a slatka osveta je stigla prvo 1984., a potom i 1986., Celticsi su Buckse oba puta izbacili u finalu konferencije, na korak do NBA finala.

“Prije tri godine su nas izbacili metlom i to mi je tada bio najgori trenutak u karijeri. Otišao sam natrag u Indianu, sagradio teren i trenirao na svakom aspektu igre”, rekao je Bird.

Celticsi su do finala Istoka stigli izbacivši Chicago Bullse i Michaela Jordana (3-0), da bi potom Dominiqueu Wilkinsu i Atlanta Hawksima dopustili samo jednu pobjedu (4-1) u seriji koja je ostala poznata po “savršenoj četvrtini” Celticsa u petoj utakmici. Bird je u tim serijama prosječno zabijao 28 poena, uz 9 skokova i 7 dodavanja, ali pravi nered je tek uslijedio.

Bird je na samom otvaranju serije finala Istoka protiv Bucksa pokazao zašto je tada bio među elitnim vanjskim šuterima lige. Terryja Cummingsa, All-Star krilo Milwaukee Bucksa i vrlo dobrog defenzivca, je doslovno uništio u napadačkom dijelu. Zabio je 26 poena za samo 32 minute na parketu, a Celticsi su pobijedili 128:96, visokih 32 razlike. Druga utakmica je bila mali test, ali Celticsi kroz cijeli susret nisu ispuštali vodstvo. Pobjeda 122:111, Bird je zabio 26 poena, uz 8 skokova, 9 dodavanja i 3 ukradene lopte. Prva petorka Celticsa (Johnson-Ainge-Bird-McHale-Parish) je u ovom susretu zabila vanserijskih 111 poena (isto koliko i Bucksi ukupno), a svaki član prve petorke je zabio preko 20 poena.

Nakon dvije lagane pobjede kod kuće, Celticsi su otputovali u Milwaukee gdje su se nadali barem jednoj pobjedi, da posao mogu dovršiti kod kuće. Međutim, metla je bila jedino rješenje, barem u glavi Larryja Birda.

“The Hick from French Lick” je u trećoj utakmici, prvoj pred ludom publikom domaćina Bucksa, ostvario triple-double učinak za pamćenje. Šutnuo je loptu 15 puta, ali je zabio 19 poena, uz 16 skokova i 13 dodavanja. Obranu Bucksa je rastavio na proste faktore nevjerojatnim dodavanjima (obavezno pogledajte gornji video i obratite pozornost na asistencije Birda), a trener Don Nelson je nakon ovog susreta izjavio: “On je najbolji igrač svih vremena. Celticsi igraju na nekoj drugoj razini, ali ovo što radi Bird je nešto sasvim drugo.”

Izjava Nelsona, posebno prvi dio rečenice, danas zvuči suludo, ali čovjek je rekao istinu kada je naglasio da je Bird poseban. Malo koji igrač je mogao uzeti tako malo šuteva, a da u potpunosti dominira igrom i bude daleko najbolji igrač na terenu. Tri MVP nagrade zaredom (1984-1986) u Birdovim najboljim godinama nisu slučajnost. Kevin McHale, veliki pomoćnik Birda u svim naslovima, je jednom izjavio: “Larry je nevjerojatan igrač. On dominira utakmicom, a šutne loptu 12 puta. S 12 upućenih šuteva bude najbolji igrač na terenu, i to daleko najbolji.” Celticsi su pobijedili i treću utakmicu (111:107) te im je samo pobjeda nedostajala do metle i trećeg NBA finala zaredom.

Igrači Milwaukee Bucksa su, barem po izjavama trenera Dona Nelsona, čvrsto odlučili da ih Celticsi neće osramotiti pred navijačima te pomesti iz doigravanja. Tako su i igrali 36 minuta utakmice, a na kraju treće četvrtine su imali solidno vodstvo od tri razlike (82:79). Bird je u tom trenutku zabio samo 13 poena, sve u prvom poluvremenu. U očajnoj trećoj dionici nije zabio nijedan poen, a uputio je samo jedan šut. Međutim, u zadnjoj dionici je preuzeo stvar u svoje ruke.

U 12 nevjerojatnih minuta je zabio 17 poena uz četiri trice, od kojih su dvije bile barem metar iza linije za tri poena. U jednom je napadu loptu držao dobrih deset sekundi, a kada mu je začuđeni Parish prišao da postavi blok, Bird je samo odmahnuo rukom i hladnokrvno ubacio tricu s osam metara. Zadnja četvrtina je završila rezultatom 32:16 u korist Celticsa, a Bird je zabio 17 poena, jedan više od cijele momčadi Bucksa zajedno. Pobjeda 111:98, osveta za metlu 1983. godine i treći uzastopni ulazak u NBA finale. Larry je u seriji protiv Bucksa prosječno zabijao 25,5 poena, uz 9,5 skokova i 8 dodavanja. Ukupan šut je bio 55 posto, a slobodna bacanja 95 posto.

“Tricu sam počeo vježbati prije dvije godine. To je čista rutina, ako šutiraš i treniraš dovoljno, bit ćeš dobar šuter. Trica je kao svaki drugi šut, samo moraš baciti malo jače”, osvrnuo se Bird na tricašku kliniku u zadnjoj dionici.

Sezona iz snova je završila 16. naslovom u povijesti najtrofejnije franšize NBA lige, a Birdu je to bio treći i posljednji NBA prsten. Finalnu seriju protiv Houston Rocketsa je zatvorio samo onako kako on to zna, triple-double klinikom i lekcijom za mladog Hakeema Olajuwona i Ralpha Sampsona. Magic Johnson je dobro rekao: “Larry, you only told me one lie. You said there will be another Larry Bird. Larry, there will never, ever be another Larry Bird.”


Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE