Wednesday, December 7, 2022

ZADNJE OBJAVE

1987 – Larry Bird krade Pistonse

Branitelji naslova Boston Celticsi bili su u knock-downu i skoro su ispali iz utrke za obranu naslova NBA prvaka. Igrali su protiv mladih, èvrstih Detroit Pistonsa u finalu Istoène konferencije 1987. godine. Ostarjeli Celticsi bili su u opasnosti od gubljenja pete utakmice što bi omoguæilo Pistonsima da završe seriju u šestoj utakmici koja se igrala u Detroitu.

- Advertisement -

Boston je nekoliko sekundi prije kraja utakmice gubio jedan poen razlike, a Detroit je imao loptu. No tada deus ex machina staje na stranu Bostona.

Isiah Thomas
spremao se vratiti loptu u igru s aut-linije sa strane, kada je Larry Bird odvratio pozornost igraèa kojeg je èuvao i pogledao Thomasa. Vidio je da se kapetan Pistonsa priprema dodati loptu centru Billu Laimbeeru koji je bio pod košem. Tada je Bird uskoèio u liniju dodavanja i presjekao loptu prije nego što je ona došla do Laimbeera.

Zbog inercije izgledalo je da æe Bird iziæi izvan terena, ali on je nekako uspio povratiti ravnotežu i okrenuti se prema terenu, gdje je uoèio suigraèa Dennisa Johnsona koji je ulazio pod koš s linije slobodnih bacanja. Bird je loptu dodao Johnsonu koji je postigao polaganje sekundu prije kraja utakmice koje je odvelo Boston do pobjede 108-107.

Kraða lopte je bila izvanredna. Birdov instinkt i sposobnost da iz izgubljene situacije stvori pobjednièki koš je nešto što imaju samo najveæi NBA igraèi.

- Advertisement -

“Larryjev um uzima sliku cijeloga terena”, primijetio je Bill Fitch, Birdov prvi trener u Celticsima. “On vidi kreativne moguænosti.”

Celticsi su pobijedili Pistonse nakon sedam utakmica i otišli u Finale èetvrtu godinu za redom gdje su im Los Angeles Lakersi oduzeli titulu prvaka nakon šest utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE