Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

1988 – Isiah herojski do rekorda Finala

NBA Finale 1988. godine pamtit æe se kao godina kada su branitelji naslova Lakersi ispunili obeæanje trenera Pata Rileya da æe obraniti naslov prvaka. Ali samo neki æe se sjetiti nevjerojatne igra Isiaha Thomasa u šestoj utakmici.

Iako su Lakersi šestu utakmicu pobijedili 103-102 (a zatim i sedmu koja im je osigurala drugi uzastopni naslov), najznaèajniji trenutci ipak pripadaju Thomasu. Pistonsi su gubili 56-48 u treæoj èetvrtini kada je Thomas postigao 14 poena na slijedeæi naèin: dva slobodna bacanja, koš sa pola metra nakon skoka u napadu, tri skok šuta, šut od table i polaganje.

Zatim je, malo više od èetiri minute prije kraja èetvrtine, Thomas doskoèio na stopalo Michaela Coopera i odšepao je izvan terena.

Unatoè ozbiljnije uganutom gležnju, Thomas se vratio na teren 35 sekundi nakon ozljede i nastavio je puniti koš Lakersa. Do kraja èetvrtine pogodio je 11 od 13 šuteva što je bilo dostatno za 25 poena, èime je postavio rekord NBA Finala po zabijenim koševima u jednoj èetvrtini. Zahvaljujuæi odliènoj igri Thomasa, Pistonsi su prešli u vodstvo 81-79.

Pistonsi su na kraju izgubili utakmicu, ali ne zahvaljujuæi veoma borbenom Thomasu. Utakmicu je završio s nateèenim malim prstom, ubodom u oko, ogrebanim licem, uganutim gležnjem ali i 43 poena, 8 asistencija, 6 ukradenih lopti te dovoljno poštovanja za cijeli život.

Dobili smo èudo od Thomasa, iako je bio ozljeðen“, rekao je nakon utakmice trener Pistonsa Chuck Daly. “On nas je vratio u utakmicu. U napadu nije imao podršku drugih igraèa koji smo trebali za pobjedu. Bili smo 45 sekundi od NBA naslova prvaka, što još mogu reæi?

Ono što je Isiah Thomas napravio u drugom poluvremeno bilo je nevjerojatno“, složio se trener Lakersa Pat Riley.

Mislio sam da je u zabludi kada je rekao da ide uzeti utakmicu u svoje ruke“, rekao je Magic Johnson. “Vidio sam kako je to veæ prije napravio. Bio je u svome ritmu. Kada poène skakutati, to znaèi da je u svome ritmu. To znaèi da je spreman.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE