Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

1988 – Jordan i Wilkins u borbi za kralja zakucavanja

Bio je to vrhunski okršaj. Prošlo je tri godine otkad su se Michael Jordan i Dominique Wilkins suèelili na All-Star natjecanju u zakucavanju. U dvoboju leteæih zvijezda 1985., Wilkins je bio nešto uspiješniji od ‘rookiea’ Jordana i osvojio je svoju prvu titulu najboljeg ‘dunkera’. Ozljede Jordana 1986. i Wilkinsa 1987. odgodile su novi obraèun do 1988. godine.

U ovom dvoboju dva najbolja strijelca sezone Jordan je imao prednost domaæeg terena. All-Star vikend 1988. godine održavao se u Chicago Stadiumu, domu mnogo spektakularnih zakucavanja Jordana.

Oèekivanja Chicaga su nevjerojatna“, komentirao je Wilkins.

Uz spomenuti dvojac, na natjecanju su nastupili prvak iz 1986. Spud Webb, Houstonov Otis Smith te Portlandova zvijezda Clyde Drexler. Svi preduvjeti za vrhunski spektakl ostvareni su.

Michael i Dominique nisu razoèarali krcati Chicago Stadium u kojega se natiskalo 18403 navijaèa izvevši neka od najboljih zakucavanja ikada viðena. Zajedno su postigli rekord od èetiri od šest moguæih maksimalnih ocjena 50 u finalnoj rundi.

Kombinacijom snage i elegancije, Human Highlight Film Wilkins preuzeo je vodstvo prije èetvrtog i posljednjeg zakucavanja nakon što je dva puta za redom osvojio maksimalnih 50 bodova. Ali Wilkinsovo posljednje zakucavanje, windmill sa dvije ruke nije oduševio te je dobio 45 bodova i na red je došao Jordan.

Šokiran sam“, rekao je Jordan o Wilkinsovom zadnjem zakucavanju. “Dao bih mu 49 ili 50.

Jordan je trebao 49 bodova kako bi osvojio drugu uzastopnu titulu kralja zakucavanja. Krenuo je prema suprotnom kraju terena što je oduševilo navijaèe Chicaga. Znali su što slijedi. Air Jordan zapoèeo je trèati, odrazivši se s linije slobodnih bacanja i zakucavši loptu bez problema. Odmah se znalo da æe dobiti zasluženih 50 bodova i novu titulu.

Pogledao sam prema gledalištu i sjetio se onoga od koga je to poèelo, Dr. J.-a (Juliusa Ervinga)”, izjavio je Jordan. “On mi je rekao da krenem skroz s drugog kraja terena i odrazim se s linije slobodnih bacanja. To sam i napravio.”

Ovo natjecanje pokazalo se posljednje u kojemu se se meðusobna natjecala ova dva igraèa i domaæi deèko je uspio pobijediti u najdramatiènijem i najkontroverznijem završetku All-Star subote rezultatom 147-145.

Kada si u neèijem gradu, uvijek je teško“, izjavio je Wilkins. “Ali zakucavanje je bilo odlièno, mora se priznati. Ako me netko mora pobijediti, onda neka to bude on.”

Jordan, koji se okitio naslovom najkorisnijeg igraèa All-Star utakmice dan poslije, uživao je u pobjedi ali i shvaæao važnost domaæeg terena te je izjavio:  “Da nismo u Chicagu možda bi završilo drugaèije.

Latest Posts

NE PROPUSTITE