Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

1988 – Luda utakmica u Boston Gardenu

Polufinale Istoène konferencije 1988. godine izmeðu Atlanta Hawksa i Boston Celticsa došlo je do odluèujuæe sedme utakmice u Boston Gardenu. I iako je košarka timska igra, ova utakmica se svela na staromodni okršaj dvojice najboljih igraèa, Dominiquea Wilkinsa i Larrya Birda.

“Bilo je kao da dva revolveraša èekaju tko æe prvi trepnuti“, prisjeæa je krilo Celticsa Kevin McHale. “To je bila dionica u kojoj se igrala košarka u svom najèišæem obliku.”

Utakmica je bila izjednaèena 86-86 10 minuta prije kraja kada su zvijezde preuzele utakmicu. “Obojica su stavila svoju ekipu na leða i rekla ‘Idemo sad’“, izjavio je trener Hawksa Mike Fratello.

Bird je povukao prvi potez, pogodio je šut 10 minuta prije kraja i postigao 9 poena za manje od dvije minute. Ali Atlanta se nije predavala i izjednaèila je na 99-99 kada je Wilkins pogodio s lijeve strane 6 minuta prije kraja.

Bird je nakon toga postigao 11 poena, ukljuèujuæi šut za vodstvo 3 minute prije kraja i sjajnu tricu preko Wilkinsa 1:43 prije kraja utakmice. Wilkins se nije predavao te je i on postigao 11 poena tijekom tog razdoblja, ali to nije bilo dovoljno. Atlanta je gubila dva razlike jednu sekundu prije kraja te je Wilkins namjerno promašio drugo slobodno bacanje, ali igraè Bostona Robert Parish odbio je loptu do svog suigraèa Dennisa Johnsona kada se sirena oglasila i oznaèila pobjedu Bostona 118-116.

Wilkins je na kraju postigao 47 poena, uz nevjerojatan šut iz igre 19-23. Ali ipak su Celticsi izašli iz utakmice podignute glave zahvaljujuæi Birdu koji je završio utakmicu s 34 poena, uz takoðer odlièan šut 15-24, od èega je 20 poena zabio u posljednjoj èetvrtini.

On je to želio“, izjavio je pomoæni trener Hawksa Don Chaney, bivši Birdov sugiraè. “On je želio loptu i uspio je. Takve su superzvijezde.

Latest Posts

NE PROPUSTITE