Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

1989 – Michael Jordan ruši Cavse

Ovaj dogaðaj je u Chicagu, a posebno u Cleveland poznat kao “The Shot“. Prikazan je na televiziji (ne našoj, naravno) stotinu puta na gnjev navijaèa Clevelanda i ogromu radost Bullsa. Bio je to samo jedan koš a odigrao je ogromnu ulogu za sudbinu ne jedne nego dvije NBA franšize.

Cleveland Cavaliersi bili su jedna od najboljih mladih ekipa NBA lige u kasnim 1980-ima èiju su jezgru èinili Brad Daugherty, Mark Price, Ron Harper, Larry Nance te John “Hot Rod” Williams. Pod vodstvom trenera Lennya Wilkensa Cavsi su napredovali za 15 utakmica do rekorda franšize 57-25 u sezoni 1988-89 i èinilo se da su ozbiljni kandidati za sam vrh lige.

Na njihovom putu stajao je Chicago, mlada ekipa predvoðena sjajnim Michaelom Jordanom koji je poèinjao shvaæati da je košarka timska igra i stvarala se ekipa koja æe potpuno dominirati NBA ligom 1990-ih godina. Bullsi su završili kao peti u jakoj Central diviziji s omjerom 47-35. Reklo bi se da su Cavsi favoriti, ali Bullsi su ih izbacili iz doigravanja sezonu ranije u pet utakmica.

Chicago je pobijedio prvu utakmicu na gostujuæem terenu u seriji koja se igrala na 3 pobjede. Bullsi su pobijedili rezultatom 95-88 i mogli su sve okonèati u èetvrtoj utakmici kod kuæe, ali mladi Cavsi su pokazali snagu pobjedivši 108-105 u produžetku i tako se morala odigrati odluèujuæa peta utakmica u Clevelandu.

U zadnjim sekundama utakmice, kao i nebrojeno puta ranije u njegovoj karijeri, lopta je bila u rukama Michaela Jordana. Krenuo je s desne strane prema reketu i dignuo se na šut s nekih 5 metara. Craig Ehlo, jedan od najboljih obrambenih igraèa Clevelanda, skoèio je da blokira šut, ali Jordan je jednostavno letio u zraku dovoljno duga da Ehlo proleti pored njega i zatim je uputio šut. Kada je lopta prošla kroz obruè oslobodila se velika erupcija oduševljenja kod Jordana.

Dvije godine potom Bullsi su osvojili prvi od pet NBA naslova koje æe osvojiti od 1991. do 1997. godine. Cleveland, pak nema niti jedan naslov i nadaju se da æe LeBron James ove sezone odvesti ekipu do vrha postolja.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=TuCxuq-yn1w]

Latest Posts

NE PROPUSTITE