Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

1991. na današnji dan: ”Osveta” Isiaha Thomasa

Dream Team s Olimpijskih igara u Barceloni daleko je najbolja momèad ikada sastavljena u timskom sportu – imena nabrajati ne treba, a ulasci u Dvoranu slavnih izgledaju dosadno kada pogledamo sve te velikane u jednoj ekipi. O pobjedama, ili bolje reèeno košarkaškim ekshibicijama isto ne treba trošiti rijeèi jer je sve reèeno, èak je nedavno otkrivena i zadnja velika “tajna” u vezi divovske družine – poznati treninzi u Monte Carlu. Meðutim, u svijetu ekipe iz snova i nije sve bilo tako bajno; oko odabira èlanova podigla se velika medijska buka koja je obilježila trenutke prije poèetka ludila.

Isiah Thomas je jedan od najboljih košarkaša i razigravaèa u povijesti lige. Dva naslova zaredom s Detroit Pistonsima u izuzetno teškoj eri dovoljno govore o voði Bad Boysa. Iako se Thomas u trenerskom i menadžerskom društvu osramotio kao malo koji èovjek, njegovu igraèku karijeru treba uzeti zaozbiljno i priznati da je bio igraèina, uistinu jedan od najveæih. Kada pogledamo karijeru Thomasa koja je veæ bila praktièki gotova do 1992. godine, onda njegov izbor u amerièku selekciju ne bi smio biti upitan. Tri velika finala, dva naslova, trenutci koji se pamte još i danas, od pobjednièkog plesa protiv Hawksa, sve do 25 poena u treæoj èetvrtini NBA finala s ozlijeðenim gležnjem.

No, Michael Jordan, Scottie Pippen i još nekolicina, èak i Magic Johnson, nisu htjeli Thomasa u Barceloni. Svako je imao svoje razloge – Magicu se nije svidjelo što je Thomas izjavio da je HIV dobio zbog moguæih homoseksualnih aktivnosti, dok su Jordan i Pippen imali koliko-toliko opravdane razloge. Najbolji duo svih vremena borio se s njegovim Pistonsima pune èetiri godine, a prilikom konaène pobjede u doigravanju 1991. godine Thomas je s ostatkom ekipe napustio teren ne èestitajuæi Bullsima.

Trener Pistonsa Chuck Daly nije mogao napraviti ništa u vezi toga. Umjesto Thomasa, u ekipu je uvršten razigravaè Utah Jazza, legendarni John Stockton, vodeæi asistent i kradljivac lopti u NBA povijesti. Naravno da je Thomasa taj potez naljutio, a osveta se èekala kratko, veæ 15. studenoga 1991. godine razigravaè Pistonsa odluèio je “uništiti” Jazzere i Stocktona.

Susret koji se igrao u poznatoj dvorani Palace of Auburn Hills pred više od 20 tisuæa navijaèa, donio je, za Thomasa, barem malenu utjehu što nije izabran meðu dvanaestoricu sretnika. Od samog poèetka Thomas je imao misiju zabiti što više poena preko Stocktona i pokazati tko je u tom trenutku zaslužio mjesto u Dream Teamu. Nakon prvog poluvremena i 15 zabijenih poena, Thomas je u drugom “poludio” te je zabio još 29, a susret je završio s 44 poena, 4 dodavanja, 4 skoka i 2 ukradene lopte. Pistonsi su susret pobijedili rezultatom 123:115.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovu sapunicu dogodila se samo mjesec dana nakon nezaboravne predstave kada su Pistonsi otišli u goste mormonima, a Thomas je imao slièan plan kao u navedenom susretu. No, ovoga puta lakat Karl Malonea se isprijeèio te je Thomas bio prisiljen napustiti teren zbog teške ozljede glave (èak 40 šavova zbog posjekotine na èelu), nakon samo pet minuta igre. Namjerno ili sluèajno, Mailman je zaustavio Thomasa u drugom pohodu.

Antonio Rogulj piše i vlastiti blog kojeg možete posjetiti ovdje, ili pak pogledati video zapise na njegovom YouTube kanalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE